Dosta je bilo: Skandalozna, protivustavna odluka Ustavnog suda, odgovoraće sudije 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović (arhiva)

Pokret Dosta je bilo (DJB) poručio je danas da će sudije Ustavnog suda Srbije morati da odgovaraju jer su odlukom da odbace razmatranje ustavnosti uvođenja vanrednog stanja, postupile protivno narodnoj suverenosti i time građanima oduzele deo slobode.

„Sudije Ustavnog suda koje su usudile i napravile korak ka ograničavanju slobode gradjana, otele su deo vaše suverenosti, ponizile vas, moraće da odgovaraju“, rekao je poslanik DJB Vojin Biljić na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

Naglasio je da „neće uvek biti ovakvo vreme, Srbija će se kao i mnogo puta do sada izvući iz teške sitacije, slobodu nećemo dati“.

On je rekao da su predstavnici izvršne vlasti suspednovali Skupštinu, a time i narodnu suverenost, i ocenio da je vanrednim stanjem izvršen „državni udar“.

„Tome se priključio i Ustavni sud koji je odbacio inicijative za ocenu ustavnosti odluke o proglašnju vanrednog stanja, navodeći više skandalnoznih, vanpravnih konstrukcija“, rekao je on.

Kroz rešenje Ustavnog suda „provejava huljenje na Narodnu skupštinu i pozivanje na kršenje Ustava“, rekao je Biljić istakavši da se Ustavom garantuje da su gradjani suvereni u svojoj zemlji.

On je naveo da je takvo postupanje „skandalozno, opasno, time je predjena crvena linija“ i Ustavni sud je „svesno, s namerom, propustio da kaže ko je suveren u ovoj zemlji“.

Biljić je naveo da je Ustavni sud ćutao sve vreme vanrednog stanja.

„Pisali smo urgenciju Ustavnom sudu i pisma svakom od njegovih sudija. Svi su ćutali, nisu se udostojili da narodnim poslanicima, koji su tu u ime gradjana, čak ni da odgovore“, naveo je on.

Poslanica DJB Branka Stemenković je naglasila da Ustavni sud nije jedina insitutucija koja je „kidnapovana od strane partokratije“, već se i Skupština „sistematski uništava i degradira“.

Ona je navela da predsednica Skupštine Maja Gojković „štiti predstavnike Vlade od bilo kakvih nezgodnih pitnja na koja odgovor očekuju gradjani“.

„Vrhunac tog poltronstva se najjasnije video tokom protivustavno proglašenog vanrednog stanja. Gojković je pristala na to – dragi gradjani – da vaš Dom (Skupštinu) kojem je posao da kontroliše izvršnu vlast, podredi izvršnoj vlasti“, napomenula je Stamenković.

Ona je zamerila medijima što, kako je rekla, ne izveštavaju o pojavama kakvo je „preletanje“ iz stranke u stranku, mada su neki to učinili više puta za prethodne četiri godine, čime „izdaju gradjane i izbornu listu na kojoj su došli u Narodnu skupštinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari