Dve naprednjačke liste u Kragujevcu 1Foto: Wikipedia

Virus i vanredno stanje nisu odvratili dr Vladicu Stanojevića da sa svojom listom izađe na lokalne izbore u centru Šumadije.

Korona virus i njime uzrokovano vanredno stanje u Srbiji, i u Kragujevcu su  privremeno obustavili (pred)izborne aktivnosti, ali nisu odvratili poznatog šumadijskog aktivistu  Srpske napredne stranke (SNS) i direktora kragujevačkog  Zavoda za zbrinjavanje odraslih “Male Pčelice” Vladicu Stanojevića da na  predstojećim lokalnim izborima predvodi, ka što smo već i najavili,  listu grupe građana “Dr Vladica Stanojević”.

Naprotiv, Stanojević je našem listu juče kazao “da mu je potreban još jedan dan da prikupi potreban broj potpisa podrške Kragujevčana za svoju listu”, koju će Gradskoj izbornoj komisiji da preda odmah po ukidanju vanrednog stanja, kad god to bude bilo.

Stanojević je našem listu  potvrdio i da je i dalje član Srpske naprene stranke, i time demantovao špekulacije da je isključen, ili pred isključenjem iz SNS.

Većina odborničkih kandidata na listi čiji je nosilac, prema njegovim rečima, takođe su članovi SNS, koji su nezadovoljni situacijom u Kragujevcu.

– Na republičkom nivou i dalje, naravno, podržavamo predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića, ali na lokalu na izbore idemo kao grupa nezadovoljnih građana, nezavisno od liste koju je formirao Gradski odbor SNS, kaže  Stanojević, koji je  odbio da komentariše  naše pitanje da li je, nakon odluke da na izboreb izađe  mimo odluke centrale stranke, bilo reakcije iz vrha SNS i(li) od Aleksandra Vučića.

Naš sagovornik tvrdi i da ni sa kim na kragujevačkoj političkoj sceni nema dogovor o postizbornoj koaliciji.

Navodi da je u dobrim odnosima i sa liderom Zajedno za Šumadiju Veroljubom Stevanovićem, i sa nosiocem liste SPS-JS Slavicom Đukić–Dejanović, kao i sa većinom ostalih učesnika u izbornom nadmetanju, ali da ni sa kim od njih nijh nije razgovarao o saradnji posle izbora.

Demantuje i špekulacije da je njegovo učešće na izborima, mimo odluke vrha stranke, politički manevar, kako bi se, uprkos izrazitooj nepopularnosti aktuelne naprednjačke gradske vlasti predvođene Radomirom Nikolićem, obezbedilo da dve kolone SNS imaju većinu u gradskoj Skupštini i nakon predstojećih izbora. -Ponavljam, ni sa kim nemamo nikakve dogovore. Idemo na izbore potpuno samostalno, a posle njih ćemo, shodno ostvareno  rezultatu, razgovarati o saradnji i mogućim koalicijima sa ostali učesnicima, kazao je  Stanojević za naš list, napominjući da je njegova lista do uvođenja vanrednog stanja u Srbiji prikupila oko 1.000 potpisa podrške, te da očekuje da će preostalu potrebnu podršku Kragujevčana da obezbedi za jedan dana.

Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima na lokalnim izborima u Kragujevcu nastupa sa listom „Aleksandar Vučić-za našu decu“.

Prvi na toj listi je član SNS, indendant Nikola Dašić, zvani “Luftika”,  i na njoj, kao što je već poznato,  nema aktuelnog gradonačelnika iz redova naprednjaka, Radomira Nikolića, koji je, krajem minule sedmice izjavio da se sa vrhom SNS nije dogovarao, samim tim ni dogovorio o njegovom novom angažmanu na nekoj od javnih funkcija.

Podsetimo da je raskol u  Srpskoj naprednoj stranci u Kragujevcu, pre nekoliko meseci, postao javan nakon što se pojedinim medijima pojavio tekst u kojem je “grupa nezadovoljnih radnika “Elektrošumadije” optužila narodnog poslanika SNS i savetnika u tom javnom preduzeću Gorana Kovačevića da je, navodnim manipulativnim rabotama, “obrisao” porodični dug za struju od oko 1,5 miliona dinara.

Reagujući, Kovačević je ustvrdio da  iza ove optužbe ne stoji nikakva “grupa nezadovoljnih radnika EPS-a”, već izvesni “Bumbar”, čija će želja da postane gradonačelnik Kragujevca da ostane, kako je ocenio, “sanak pusti”.

Marljivim i strpljivim istraživačkim radom, i uz pomoć insajdera iz SNS-a, uspeli smo da dešifrujemo da je stanoviti “Bumbar” niko drugi do dr Vladica Stanojević.

Odmah potom, na lokalnim portalima i društvenim mrežama krenuo je bezobzirni obračun pozavađanih naprednjačkh klanova, u kojem su iznete gomile “prljavog veša” jedne i druge strane.

Sukob nije uspeo da spreči ni vrh stranke koji je, krajem prošlog meseca, naložio međusobno zakrvljenim naprednjacima da “smire strasti i doživljaje”.

Primirje je trajalo jedva nekih desetak dana, a sukob je ponovo eskalirao posle obznanjivanja da će nolsilac liste SNS u Kragujevcu da bude kum Radomira Nikolića, Nikola  Dašić – Luftika, da je drugi na njoj Stanojevićev “arhineprijatelj”, narodni poslanik I savetnik u EPS-u Goran Kovačević, a da Vladice Stanojevića  toj listi nema ni “na klupi za rezerve”.

Poznavaocima šumadijskih političkih (ne)prilika bio je to jasan signal da će Vladica Stanojević, koji je, u međuvremenu proglašen i za najmuškarca u jugolistočnoj Evropi, da formira svoju (pred)izbornu listu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari