Evropska mreža ENEMO formirala misiju za posmatranje izbora u Srbiji 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Evropska mreža organizacija za monitoring izbora (ENEMO) je danas saopštila da je formirala Međunarodnu misiju za posmatranje parlamentarnih izbora u Srbiji 21. juna.

ENEMO je akreditovala šest međunarodnih eksperata za posmatračku misiju, koji su članovi Glavnog tima (Core Team).

To je u Srbiji prva misija ENEMO od njenih ukupno 30, među kojima su bile u Albaniji, Jermeniji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Kosovu, Moldaviji i Ukrajini.

U saopštenju se navodi da će eksperti iz posmatračke misije uspostaviti kontakte sa svim relevantnim subjektima izbornog procesa kako bi imali sveobuhvatnu sliku.

Misija ENEMO ne uključuje posmatranje otvaranja biračkih mesta, glasanja i brojanja glasova, ali će posetiti neka biračka mesta da bi stekla uvid u rad biračkih odbora.

Dan posle izbora, u ponedeljak, 22. juna, ENEMO će predstaviti izveštaj o svojim nalazima i zaključcima, a potom i završni izveštaj o izbornoj administraciji, registraciji kandidata, predizbornoj kampanji, žalbama.

ENEMO je međunarodna mreža 21 neprofitne, nestranačke i nevladine organizacije iz 17 zemalja Srednje i Istočne Evrope i Srednje Azije, osnovana 2001. godine za posmatranje izbora u skladu sa međunarodnim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari