Formalna odluka bez suštine izborne krađe 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Upravni sud u Novom Sadu doneo je odluku o ponavljanju izbora na 27 izbornih mesta zbog formalnih razloga da su na njima korišćeni glasački listići prikupljeni van biračkog mesta.

S druge strane zanemarili su krucijalnu činjenicu da su na 12 izbornih mesta korišćeni glasački listići različitih nijansi. Ovo su potvrdili svojim potpisima u zapisniku svi članovi Gradske izborne komisije, njih 20 predstavnika različitih stranaka i šabačkih advokata.

Prema zakonu, svi glasački listići moraju biti istovetni, a svakako da ako su korišćeni različiti listići postoji mogućnost manipulacija.

S druge strane i novinari Podrinskih podneli su krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu protiv N. N. lica za štampanje nelegalnih glasačkih listića, ali do sada nema indicija da je Tužilaštvo postupilo po ovom krivičnoj prijavi i naložilo policji da ispita čitav ovaj slučaj.

A radi se o nekoliko hiljada listića koji umnogome ukazuju na izborne malverzacije. Izborni materijal trebalo bi da bude u utorak vraćen u Šabac, a onda će biti dostupni i široj javnosti.

O kakvoj se organizovanoj izbornoj krađi radi može se videti iz krivičnih prijava koje podnosi pravni tim liste Nebojša Zelenović – Šabac je naš.

Tako se u krivičnoj prijavi protiv sedam lica na izborima u Gornjoj Vranjskoj navodi da je Nebojša Stojićević bio koordinator čitavog „posla“, da je Ana Anđelić vodila spiskove i evidenciju kupovine glasova, Rade Stojićević kao zamenik predsednika biračkog odbora kontrolisao je glasanje, često i javno, i prilazio paravanu za glasanje sa svojim uputstvima, Momir Stojićević kontrolisao je spiskove Roma izašlih na glasanje, Darko Đurđević zajedno sa njime dovozio je Rome na glasanje, Dragan Šašić dovozio je birače i delio novac, a Aleksandra Josipović takođe je vodila spiskove. Postoji deset svedoka koji ukazuju da se po glasu plaćalo pet hiljada dinara.

U selu Miokusu četiri svedoka navela su da je Ružica Topuzović iz Predvorice zajedno sa Biljanom Vrljanac iz Miokusa delila pakete sa jasnim uputstvima za koga da glasaju meštani.

Ukupno je podneto više od 20 krivičnih prijava, ali očigledno da i šira javnost zna koliko su ovi izbori bili nelegalni. Izgleda za sada da se jedino u Šapcu ukazuje na čitav niz izborne krađe, mada po Zakonu svaki građanin je obavezan da prijavi krivično delo.

A za ovakva krivična dela predviđene su zatvorske kazne od tri meseca do tri godine zatvora a za članove biračkog odbora i do pet godina zatvora.

Pravni tim liste Nebojša Zelenović – Šabac je naš podneo je Ustavnu žalbu Ustavnom sudu, ali nema rok do kada sud treba da odgovori.  Dalji koraci, ako se iscrpe sve pravna sredstva, jesu obraćanje Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari