Hala i bazen od Vučića 1Foto: Sajt Grada Sapca

Šabački SNS uveliko je krenuo u izbornu kampanju. Važna karika u tome je plaćeni termin, jednočasovna emisija na TV As.

Poseban segment, kako su najavili šabački naprednjaci, jeste vodovodna i kanalizaciona mreža u 42 sela. Međutim, u tome nedostaje računica kako to izvesti.

Još prilikom najave predsednika Aleksandra Vučića megalomanskog plana do 2025. godine bile su obećane milijarde evra u komunalnu infrastrukturu, šabačke gradske vlasti, doduše opozicione, izašli su sa spremnim projektom gde bi za seosko područje bilo potrebno oko 70 miliona evra.

Samo u selu Štitaru za kanalizacionu mrežu potrebno je oko tri miliona evra. E sad, kad ni kanalizacija u velikim naseljima ni postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nije krenula ni u prestonici, teško je očekivati neku podršku iz republičkog budžeta za Šabac.

Primera radi, gradski budžet iznosi oko 35 miliona evra. Pri tome država je već uskratila Šapcu 30 miliona evra od pripadajućeg dela prikupljenog poreza.

Sportista koji se bavi kulturom

Slavodobitno je narodni poslanik Boban Birmančević najavio da će Vučić izgraditi i novu sportsku halu sa pet hiljada mesta i otvoreni bazen. Iako ekonomske struke, ovaj doktor nauka nije baš računao koliko to košta i kako domaćinski održavati ove objekte.

Postojeća hala u Šapcu samo se delimično ispuni kada Metaloplastika igra derbi utakmicu, ili kad KUD „Abrašević“ održi godišnji koncert. U istoj emisiji doktor fizičke kulture Aleksandar Pajić ni reči o sportu, ali zato govori o kulturi.

Za razliku od skupštinskih zasedanja nije se obrušio na izdvajanja za kulturu, i kako je obećao ako dođu na vlast, ostaće sedam odsto iz budžeta za ovu delatnost. S druge strane za doktora Pajića malo ko zna da je viđen u nekom objektu kulture, pogotovo Šabačkom pozorištu.

O zamahu kampanje dovoljno govori što je došao i ministar Zoran Đorđević da kudi lokalnu vlast. Inače, za sve ovo vreme nijedan ministar SNS nije zvanično posetio Šabac.

Pa tako ministar rada izjavi da Šabac daleko zaostaje za drugim sredinama koje vodi napredjaci, da je kao neka turska kasaba, pa pominje bare i barice po ulicama, i železnički most nagrižen rđom. Šapčani, a i oni koji ga posete, vide sasvim drugu sliku grada. Samo krajem prošle i tokom ove godine asfaltirano je 40 ulica. Ministar nije znao da železnički most održava JP „Železnice Srbije“, pa farbanje čeka duže od dve decenije.

Problemi sa kadrovima

Važnu stavku čine kadrovi. Pa je tako tokom pandemije najviše problema bilo je sa kadrovima SNS. Specijalni savetnik ministra prosvete bio je zaražen korona virusom, otišao je na testiranje i lečenje tek po zahtevu ministra Šarčevića; porodilište i infektivno odeljenje Šabačke bolnice bilo je zaraženo, a tu je v. d. direktora kadar SNS.

Ni drugi SNS direktor, rukovodilac Zavoda za javno zdravlje, nije se proslavio, jer nijednom se nije pojavio na konferenciji za novinare, a mnogo toga je zataškano. Zaraza se pojavila u Poštanskoj štedionici, a opet tu je direktorka kadar SNS. Začudo nije bilo problema u Domu za stare, ali se direktorica vajkala ministru Đorđeviću da nije imala pomoć od grada.

Međutim, gradska vlast je neštedemice opskrbljivala maskama, vizirima, i svom ostalom potrebnom zaštitnom opremom sve medicinske ustanove kao i druge službe.

O naprednjačkom kadrovanju, zbog pandemije se to zaboravilo, govori i primer imenovanja v. d. direktora OŠ „Jevrem Obrenović“. Uprkos protestima roditelja i zaposlenih na čelo ove obrazovne ustanove dolazi učiteljica koja je imala samo jednu peticu tokom osnovnog školovanja i čak vrlo dobro vladanje u petom razredu.

U nekada reprezentativnu državnu ustanovu, Šabački katastar, dovodi se SNS kadar sa strane, a nezakonito se smenjuje direktor koji je ustrojio rad službe i umnogome doprineo izgradnji nove zgrade sa savremenom opremom, i to uz pomoć Svetske banke.

Građani su ovde teško imali pristup, iako je to važna državna služba. Izbori će pokazati ko i kakvo ima uporište, ali za razliku od drugih sredina ovde su mediji slobodniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari