Nedeljkov (CRTA): Na dva odsto biračkih mesta zabeležene ozbiljnije nepravilnosti 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Većina biračkih mesta otovrena su na vreme, dok je 13 odsto otvoreno sa zakašnjenjem, a na dva odsto zabeležene su ozbiljnije nepravilnosti, izjavio je Programski direktor CRTE Raša Nedeljkov, na današnjoj prvoj konferenciji.

Prema njegovim rečima, na 96 odsto biračkih mesta proces je urađen u skladu sa zakonom, a na 97 odsto biračkih mesta obezbeđena je zaštitna oprema protiv korona virusa.

Na 99 odsto biračkih mesta, rekao je Nedeljkov, ispoštovane su mere i kontrolni listić je ubačen zajedno sa prvim glasačem.

Međutim, istakao je da su na dva odsto biračkih mesta zabeležene nepravilnosti. Ugrožavanje tajnosti glasanja, galsanje galsača koji nije upisan u birački spisak ili da kutija nije zapečaćena na isparvan način.

Na tri biračka mesta posmatračima CRTE u početku nije dozvoljneo da prate rad, ali ipak je to rešeno i oni su dobili dozvolu, naveo je Nedeljkov.

Posmatrači CRTE raspoređeni su na 500 biračkih mesta na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka širom zemlje, a njihovi mobilni timovi prate dešavanja i van uzorkovanih biračkih mesta u svim regionima, a pratiće, kako su istakli, i rad Republičke izborne komisije.

Rad CRTE možete uživo pratiti na njihovom Jutjub kanalu.

Na glasanje na republičkim izborima u Srbiji do 9 časova izašlo je 5,4 odsto građana, pokazuju prvi podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Ukupan broj građana upisanih u birački spisak iznosti 6.584.376, prema objavama Republičke izborne komisije (RIK), ukupan broj biračkih mesta je 8.386.

U Srbiji su otvorena biračka mesta danas od 7 do 20 časova. Građani Srbije biraju narodne i pokrajinske poslanike i lokalne odbornike.

Da bi sve bilo regularno, neophodno je tokom glasanja ispoštovati sva pravila na biračkom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari