Listići za parlament roze boje 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U štampariji Službenog glasnika danas su počeli da se štampaju glasački listići za predstojeće parlamentarne izbore, 21. juna. 

Ukupno će  biti štampano 6.583.665 glasačkih listića, što je broj birača u Srbiju uvećan za zakonskih 0,5 odsto, odnosno 32.919 dodatnih, rezervnih listića. Listići će biti roze boje, a štampaće se na 12 jezika, sa 29 jezičkih varijanti.

Početku štampanja prisustvovao je i predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, koji je, nakon što je pregledao prvi odštampani glasački listić, i utvrdio da je ispravan, stavio svoj potpis, čime je označen početak štampanja.

„Glasački listići se štampaju u skladu sa ukupnim brojem birača u Srbiji, koji je rešenjem utvrdilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a odlukom potvrdila i RIK“, rekao je Dimitrijević i dodao da će se gasanje  21. juna obavljati na 8.385 biračkih mesta.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 21 izborna lista, a na zbirnoj listi stranke i koalicije  biće pod rednim brojem onako kako su predavale svoje  izborne liste. Prva na listiću  biće Srpska napredna stranka, a poslednja Pokret Levijatan – Živim za Srbiju.

Većina kandidata za poslanike je iz većih gradova, a dobar deo izbornih listi čine ljudi koji su već bili poslanici, ili dolaze iz javnog i političkog miljea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari