Nedeljkov (CRTA): Da nije bilo nepravilnosti izlaznost bi bila manja 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov ocenio je danas da protekli izbori ispunjavaju „minimalne“ demokratske standarde, navodeći da su posmatrači te misije zabeležili nepravilnosti na osam do deset odsto biračkih mesta što je kako je rekao, duplo više nego na izborima 2016. i 2017. godine.

Nedeljkov je na konferenciji za novinare rekao da jučerašnji parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori predstavljaju „najlošiji izborni proces“ kog je posmatračka misija CRTA do danas analizirala.

„Nepravilnosti su u najvećoj meri bile usmerene na podizanje izlaznosti i bez njih, ona bi manja za oko pet procentnih poena, odnosno iznosila bi oko 44-45 odsto. Bilo je povreda tajnosti glasanja, kršenja principa jedan čovek-jedan glas, kupovine glasova, pritisaka na birače van biračkih mesta, fotografisanja listića, javnog glasanja, dovođenja birača na glasanje, paralelne evidencije“, kazao je Nedeljkov.

Ocenio je da u predizbornoj kampanji nije postojala ravnoptravnost učesnika.

„Imali smo intenzivnu funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnigh resursa. Ovi izbori ispunjavaju minimalne demokratske standarde ali njihovo održavanje ugrožava demokratiju jer će svaki novi izborni ciklus biit lošiji. Treba se vratiti na preporuke domaćih i stranih posmatrača. CRTA je do sada predložila 60 preporuka a predložićemo i nove za unapređenje izbornog procesa jer one koje su do danas usvojene nisu dovele do željenih efekata“, kazao je šef posmatračka misije CRTA.

Dodao je da će CRTA analizirati sve dokaze koje su njeni posmatrači prikupili tokom izbornog dana i objaviti sve zabeležene nepravilnosti u finalnom izveštaju.

Zamenik programskog direktora CRTA Pavle Dimitrijević rekao je da je misija podnela policiji tri prijave za „ozbiljne nepravilnosti“ tokom jučerašnjih izbora.

„U Zrenjaninu i Požarevcu je zabeležena pojava takozvanog ‘bugarskog voza’ a u Zrenjaninu i slučaj kupovine glasove. Bilo je i ozbiljnih slučajeva verbalnog i fizičkog nasilja pa je u Čačku došlo do sukoba među članovima biračkog odbora prilikom brojanja glasova, a na Novom Beogradu nepoznate osobe su upale na biračko mesto i verbalno se sukobile sa članovima biračkog odbora“, kazao je Dimitrijević.

Dodao je da su verbalni napadi na posmatrače misije CRTA zabeleženi u Novom Sadu, Šapcu i Kraljevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari