Nedeljkov: Za 14 dana 250 događaja u kojima funkcioneri promovišu svoju partiju 1Raša Nedeljkov Foto: Zoran Drekalović

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je danas da je ta organizacija za dve nedelje nastavka izborne kampanje zabeležila 250 događaja koji svedoče da funkcioneri koriste funkciju da promovišu svoju partiju.

Nedeljkov je za N1 rekao da je tokom vanrednog stanja ustanovljeno da su korišćeni položaji najviših činovnika za organizovanje skupova, koji bi, da je u toku kampanja, podsećali na fenomen funkcionerske kampanje.

Činjenica je da je posle nekoliko događaja, podele respiratora u Novom Pazaru i Nišu, bilo manje aktivnosti, ali i dalje nisu prekinute. Kada je završeno vanredno stanje, naši posmatrači su izbrojali 250 događaja koji potpadaju pod tu kategoriju, to su lokalni i državni funkcioneri koji organizuju PR događaje kojim se promovišu rezultati, istakao je on.

Nedeljkov je rekao da je CRTA pratila izveštavanje televizija o akterima vlasti, koje je bilo 91 odsto, a posmatran je „prošireni prajm tajm, od 16.30 do ponoći“. Kad smo analizirali kako se izveštavalo, ako ne neutralno, onda pristrasno pozitivno, o akterima opozicije koja ide na izbore uglavnom neutralno, a o onima koji bojkotuju negativno i imali su mali procenat prostora da budu na televiziji, dodao je on.

Predstavnici vlasti su mogli da govore sami, a oni koji su najavili bojkot – o njima se govorilo, objasnio je Nedeljkov.

Govoreći o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije o zastupljenosti političkih stranaka, Nedeljkov je rekao da slika iz tog izveštaja odudara od realne.

Puno je nedostataka, imajući u vidu na koji način su se opredelili da mere različite medije i u isti koš se stavljaju televizije sa nacionalnom pokrivenošću i kablovske emitere, naveo je Nedeljkov.

Uz izostanak merenja tona kako izveštavaju, ukazao je Nedeljkov, doprineli su utisku da je slika drugačije nego što jeste, a građanima je dovoljno da upale televizor i vide da nedostaje pluralizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari