Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji 1Severna Mitrovica Foto: Jovana Diković

Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.

Od kraja sukoba na Kosovu, srpski izbori sprovode se u saradnji sa Organizacijom za saradnju i bezbednost u Evropi (OEBS). OEBS godinama organizuje parlamentarne, predsedničke i (do 2012.) lokalne izbore u srpskim sredinama na Kosovu, a kako navode, spremni su da organizuju i najnovije, parlamentarne, zakazane za 21. jun.

Međutim, zvanične potvrde da će izbora biti i dalje nema.

„U komunikaciji smo sa vlastima i delovaćemo shodno tome“, kaže za DW portparol Misije OEBS na Kosovu Senad Šabović, odgovarajući na pitanje da li je OEBS ostvario kontakt s novom vladom u vezi sa organizacijom srpskih parlamentarnih izbora srpskih parlamentarnih izbora.

Nova vlada – nepopularna

Kosovo je prošle srede dobilo novu vladu, pređašnji premijer, Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja (LVV) često se više puta protivio organizaciji srpskih izbora na Kosovu i najavljivao je da bi ih mogao zabraniti. Njegov naslednik međutim, Avdulah Hoti (LDK), to neće učiniti, smatra potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši.

„Vlada Kosova neće preduzeti bilo šta što bi moglo naljutiti Beograd i vrlo je verovatno da će omogućiti proces glasanja, bilo preko OEBS-a ili na neki drugi način“, procenjuje Gaši za DW.

Vlada Avdulaha Hotija, koja je i pre izglasavanja u Skupštini u kosovskim medijima proglašena „vladom dijaloga“ prva je koja je, nakon potpune obustave Briselskog dijaloga, a zbog uvođenja taksi na srpsku robu novembra 2018, odlučila da ukine sve restriktivne mere u vezi s trgovinskim odnosima sa Beogradom i time otvori put za nastavak dijaloga.

To nije jedini razlog zašto je ova vlada, koja nema ni nedelju dana, već nepopularna. Nova kosovska vlada izglasana je s minimumom potrebnih 61 glasom poslanika, zbog čega se naširoko kritikuje da je zavisna od deset poslanika Srpske liste, partije koja se u kosovskoj javnosti doživljava kao destruktivna po funkcionisanje kosovskih institucija. Sličnog je mišljenja i Gaši.

„Hoti ne može da priušti da naljuti Srpsku listu i dovede u pitanje organizaciju izbora“, navodi on, ali dodaje i to da, Kurti, uprkos ranijim najavama, iz nove-stare uloge opozicionara, eće ometati proces glasanja za srpske izbore. „Samo će izdati saopštenje u kojem će kritikovati to što je glasanje omogućeno“, kaže Špetim Gaši.

Međutim, uprkos izostanku zvanične potvrde o tome da će izbori kao i do sada biti organizovani u srpskim sredinama na Kosovu, Republička izborna komisija, ali i lokalne vlasti u srpskim sredinama, redovno saopštavaju detalje u vezi s izborima, koji će, prema tim informacijama biti organizovani na 90 biračkih mesta na Kosovu.

Lokalni odbori stranaka koje će se takmičiti za mesta u Narodnoj skupštini, s druge strane, nisu previše ažurni, tako da do nedelje (7.6.) na Kosovu nije bilo predizbornih plakata i drugih materijala, a kampanja je svedena na postavljanje profinih slika na društvenim mrežama.

U kampanju o Kosovu posle izbora

Kosovski problem dugo je bio jedna od ključnih tema predizbornih kampanja u Srbiji. Ovoga puta to nije slučaj. Srpske sredine na Kosovu čak su bile isključene iz predizbornog spota Srpske napredne stranke, partije koja dobija najveću podršku glasača na Kosovu.

U javnim diskusijama u vezi s ovogodišnjim izborima dominira upravo tema izbora, odnosno njihovog legitimiteta i bezbednost održavanja glasanja usled pandemije, dok sama kampanja nema temu, kaže za DW Dušan Milenković, predsednik Upravnog odbora Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI)..

„Kosovo nije tema u ovoj kampanji, jer, jednostavno, nema teme u ovoj kampanji. Izbori su unapred odlučeni, i iako je jedna opoziciona organizacija odlučila da odustane od bojkota izbora i ipak izađe, ni oni do sada nisu pokušavali da nametnu neku temu jer su bili zauzeti skupljanjem potpisa“, kaže za DW Milenković.

Vučić ponovo priprema javnost za priznanje Kosova

Pored toga, on ukazuje i na izvesnost izbornog rezultata i na to da će stranka predsednika Srbije verovatno osvojiti dvotrećinsku većinu, uz ocenu da će kampanja o Kosovu, odnosno sporazumu koji bi trebalo postići, početi tek nakon izbora.

„Ako Kosovo bude zaista spremno za sporazum, mislim da će Vučićeva kampanja za medijsko pokrivanje onoga što će potpisati početi odmah nakon izbornog dana na kojem će, trijumfalno uz paradu i vatromet moći, najaviti velike uspehe i teške rezove, kao i uvek“, objašnjava Milenković.

Preduslovi za postizanje sporazuma stvoreni su time što je Kurti definitivno otpisan kao smetnja sporazumu, dok su Vučićevi favoriti preuzeli vlast na Kosovu, kaže Dušan Milenković i dodaje da paralelno s tim predsednik Srbije „ponovo počinje da sprema javnost za sporazum ili priznanje Kosova, koji je sada izvesniji nego pre dva-tri meseca“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari