Obradović (Dveri): Vlast je izgubila legitimitet 1Lider Dveri Boško Obradović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je vlast u Srbiji izgubila legitimitet i da je jedini izlaz iz političke krize formiranje prelazne tehničke vlade i novi izbori.

„Lažni izbori koji su juče održani u potpunosti su ogolili da u Srbiji više nema demokratije i da su definitivno ukinuti slobodni i pošteni izbori“, naveo je Obradović u saopštenju.

On je dodao da su gradajni mesecima bili izloženi funkcionerskim kampanjama predstavnika vlasti, „zloupotrebi državnih resursa u partijske svrhe“, medijskom mraku, „brutalnim“ pritiscima na zaposlene u javnom i privatnom sektoru da se skupljaju sigurni glasovi za Srpsku naprednu stranku (SNS).

„Sam izborni dan bio je vrhunac kupovine glasova i maltretiranja gradjana da moraju da izadju na izbore kako bi povećali izlaznost“, naveo je Obradović.

On je dodao da je to posebno bilo pojačano u poslepodnevnim satima kada je vladajući režim već izveo sve svoje glasače i kada su, prema Obradovićevoj oceni, videli da je bojkot uspeo „pa su prešli na sve vidove pretnji gradjanima kako bi povećali izlaznost“.

„Kada i to nisu uspeli, pristupili su izbornom kriminalu i direktnom lažiranju izlaznosti, koja je naprasno počela da skače u večernjim satima kada su biračka mesta bila prazna“, naveo je Obradović.

On je dodao da su predstavnici vlasti od realne izlaznosti, koja na republičkom nivou nije prešla 42 odsto, došli do najave Informera da će izlaznost biti 55 odsto i objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je izlaznost preko 50 odsto, što su, kako navodi Obradović, demantovale sve posmatračke misije na izborima.

Obradović ističe da je to je najmanja izlaznost na izborima u istoriji Srbije, posebno u Beogradu gde je ispod 35 odsto, a u nekim centralnim gradskim opštinama i znatno manje od toga,

„Što znači i da je beogradska vlast na čelu sa Goranom Vesićem nelegitimna i zrela za ostavku. Jedino ispravno demokratsko rešenje bila bi ostavka beogradske vlasti i vanredni gradski izbori u Beogradu“, naveo je Obradović.

On je dodao da je Skupština Srbije ostala bez opozicije i da je vlast izgubila legitimitet.

„Ovi lažni izbori su definitivno propali. Dosadašnja vlast nema više nikakav legitimitet, a budući saziv Narodne skupštine biće bez opozicije“, naveo je Obradović.

On je dodao da iako su se neke stranke koje su učestvovale na izborima nadale podršci vlasti za ulazak u Skupštinu i ulozi „omiljene opozicije“, Vučić nije poštovao dogovor i sve ih je „ostavio na cedilu“, a posebno one koje je najviše i „gurao“ – Srpsku radiklanu stranku (SRS) i Ujedinjenu demokratsku Srbiju (UDS).

„Mnogi učesnici izbora iz lažne opozicije imali su više potpisa nego glasova, i poslužili su vlasti samo za glumljenje legitimiteta izbornog procesa. Bojkot je uspeo i – uz sve mane – pokazao se kao ozbiljan politički instrument za dovodjenje u pitanje nedemokratskog režima“, naveo je Obradović.

On je dodao da je jedino rešenje političke krize prelazna tehnička vlada i novi, vanredni izbori na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari