Pozivu Vučića odazvali bi se Đilas, Lutovac, Obradović, Lazović... 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Lideri opozicionih stranka i pokreta koji bojkotuju izlazak na izbore spremni su da razgovaraju sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, ali kako kažu o merama koje su predložili za sprečavanje korona virusa.

Navode da bi bilo neodgovorno da iz političkih razloga odbiju takav sastanak.

Nakon što je Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, izrazio spremnost da sa predsednikom Srbije razgovara o epidemiji, ali ne i o izborima, i ostali lideri Saveza kažu da bi bili na tom sastanku na kojem bi razgovarali o merama koje oni predlažu za prevenciju i zaštitu.

Zoran Lutovac, predsednik DS i ovomesečni predsedavajući Saveza za Srbiju, za Danas kaže da u ovakvim situacijama nema mesta za politiku.

– Jedina politika je briga briga za građane. Ključne reči su solidarnost i odgovornost. SZS je već predložio niz mera za prevenciju, zaštitu i ublažavanje posledica od korona virusa. Spreman sam da se tim povodom sretnem sa svima koji su nadležni i mogu da pomognu uključujući i predsednika koji po članu 111 Ustava „izražava državno jedinstvo“. Bilo bi neodgovorno da iz političkih razloga odbijem takav poziv. Sasvim je druga tema to što je on do sada bezbroj puta prekršio taj isti Ustav i što pokušava da uništi Demokratsku stranku – navodi on.

I lider Dveri Boško Obradović spreman je da sa predsednikom razgovara o merama koje je Savez predložio.

– Savez za Srbiju je kao najveća opoziciona grupacija izašao sa nizom konkretnih mera za sprečavanje širenja zaraze koje su potpuno prećutane u medijima i ignorisane od strane vlasti, uprkos svoj našoj dobronamernosti i stavljaju političkih sukoba u drugi plan. O tim merama uvek smo spremni da razgovaramo sa nadležnima u vrhu države – kaže Obradović, čije su Dveri, kao i SSP i DS među osnivačima Saveza za Srbiju.

Iz Pokreta slobodnih građana (udruženje van SZS) poručuju da su apsolutno spremni za razgovore i da stavljaju sve svoje resurse na raspolaganje u toj borbi.

Pozivu Vučića odazvali bi se Đilas, Lutovac, Obradović, Lazović... 2

Međutim, Radomir Lazović, aktivista inicijative Ne davimo Beograd (nije u članstvu SZS), sumnja da je predsednik spreman za takav sastanak i navodi razloge za to.

– Sumnjam da je predsednik kriminalnog ganga u stanju da razmišlja o dobrobiti svih građana pa da napravi neku takvu inicijativu, ali išao bih na sastanak jer u trenucima opšte opasnosti moramo o svim građanima brinuti bez obzira koje su političke, etničke ili verske pripadnosti. Poražavajuće je što vlast i ovu krizu, slično kao sa ekstremnim zagađenjem vazduha, doživljava samo kao pitanje marketinga i odnosa sa javnošću. Tako će za Vučića virus prvo biti najsmešniji na svetu, a sutradan će glumatati zabrinutost i moliti da se ne ide u Italiju, u koju nas je slao u šoping jer nema opasnosti. Broj respiratora je za premijerku državna tajna, a predsednik se brojem hvali. Sve je to daleko od odgovornog ponašanja zato mislim da je takva inicijativa nerealna – ukazuje on. Kako dodaje, ova inicijativa će svakako doprineti gde god može da se zaštite građani.

Dragan Đilas, lider SSP, rekao je gostujući na televiziji N1 da sa predsednikom države ne bi razgovarao o izborima, ali da bi o koroni.

– Da napravi skup svih stranaka šta da radimo sa koronom, ja bih došao. Ali o odlaganju ovih izbora ne bismo pričali jer na ove izbore nećemo da idemo – rekao je on. Đilas je rekao da treba pokazati solidarnost, a da se o odgovornosti treba pričati kad sve prođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari