Posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije nadgledaju izbornu kampanju 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Osnovni zadatak posmatrača koje je angažovala Agencija za borbu protiv korupcije je nadgledanje promotivnih predizbornih aktivnosti političkih subjekata, navodi se u današnjem saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

Izbornu kampanju u Republici Srbiji trenutno nadgleda 120 posmatrača sa ciljem prikupljanja podataka koje Agencija koristi u uporednoj analizi u odnosu na podatke iz izveštaja o troškovima izborne kampanje, koje su politički subjekti dužni da podnesu u roku od 30 dana po proglašenju konačnih rezultata izbora, pojasnila je Agencija.

Posmatrači su ovlašćeni, kako se navodi, da u ime Agencije kao terenski posmatrači, do dana izbora, ili kao koordinatori, do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nesmetano prikupljaju informacije i podatke u vezi sa aktivnostima političkih subjekata putem audio i video zapisa, fotografija u elektronskom formatu i prikupljenih primeraka izbornog materijala.

Takođe, koordinatori u cilju dobijanja određenih informacija i podataka u vezi sa izbornom kampanjom, mogu da se obrate političkim subjektima, državnim organima, organima jedinice teritorijalne autonomije, organima jedinice lokalne samouprave i organa gradske opštine.

Oni su podsetili da su posmatrači Agencije završili stručne obuke za objektivno i nepristrasno prikupljanje podataka, da nisu kandidati na izborima niti su angažovani u odborima za sprovođenje izbora.

„Oni su primer dobre prakse angažovanja građana u političkom i izbornom procesu, te Agencija i ovim putem apeluje na političke subjekte, nadležne organe i druge učesnike izbornog procesa da posmatračima omoguće da rade poslove za koje su angažovan“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari