Pravosuđe puzi pred vlašću 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Pravosuđe u ovom trenutku puzi pred izvršnom vlašću bez ikakve ideje o uspravnom hodu kao nečem normalnom, prirodnom i moralnom, ocenio je danas Dragan Dobrašinović, iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, na okruglom stolu „Neselektivan rad tužilaštva i sudova u Srbiji“, koji je organizovao pokret Dveri.

„To ne traje kratko, decenije su u pitanju.Vrlo teško će biti da se pravosuđe uspravi iz tog položaja, stane na svoje noge i prohoda nekim normalnim, dostojanstvenim hodom“, istakao je Dobrašinović.

On je rekao da su nosioci pravosudnih funkcija spremni da procesuiraju sve osim visoke političke korupcije. Dobrašinović je rekao da je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, u vreme vanrednog stanja, podneo krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog kršenja mera samoizolacije i protiv državnog vrha zbog uvođenja vanrednog stanja, „ali se do sada nije desilo ništa“.

Advokat Vladimir Todorić ocenio je da Srbija danas nema nezavisno Tužilaštvo i da je ono „u funkciji očuvanja režima na vlast“, pod čim, kako je naveo, „podrazumeva i organizovane kriminalne grupe koje čine jedinstven organizam sa strankom na vlasti“.

On je rekao da je, kada je u pitanju sudstvo, malo drugačija situacija. Todorić je istakao da postoje nezavisne, dobre sudije, ali je dodao da ovaj sistem uvek može da se organizuje da se na drugom stepenu ili na Vrhovnom kasacionom sudu, za njih i za „njihove izvođače radova“ donesu oslobađajuje presude.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da Srbijom ne vladaju politički, već kriminalni krugovi, a da je vladajuća Srpska napredna stranka samo političko krilo kriminalne organizacije koja vlada Srbijom.

On je ocenio da su nezavisne državne institucije okupirane iznutra i ne rade svoj posao, već su u potpunosti instrumentalizovane da služe isključivo interesima vladajućeg režima i štite mafijašku političku piramidu na vlasti, koja se bavi trgovinom oružjem, drogom i ljudima.

„Srbijom danas vladaju kupljene diplome i plagirani doktorati.Od ministra Nebojše Stefanovića, Zorana Đorđevića, Aleksandra Vulina i Aleksandra Antića do Siniše Malog i Jorgovanke Tabaković“, rekao je Obradović.

On je istakao da je posebno tragično stanje u srpskom pravosuđu gde od Tužilaštava do vrha sudstva nema dovoljno hrabrih i nezavisnih ličnosti da pokrenu borbu protiv kriminala i korupcije u vrhu vlasti. Uzbunjivač iz „Krušika“ Aleksandar Obradović rekao je da je zbog razotkrivanja velikih zloupotreba i nepravilnosti u poslovanju fabrike „Krušik“ proveo u zatvoru i kućnom pritvoru 90 dana.

On je rekao da se sutra navršava devet meseci od kada je uhapšen i da protiv njega Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi krivični postupak zbog krivičnog dela odavanje poslovne tajne za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do deset godina.

„Istraga je u toku, optužnica još nije podignuta, tapkanje u mestu punih devet meseci i dalje traje. Za sve ovo vreme niko me od nadležnih institucija nije pozvao, niti pokazao interesovanje za saznanja i dokaze kojima raspolažem“, rekao je Obradović.

Novinar portala „Žig info“ Milan Jovanović, kome je zapaljena kuća jer je pisao o malverzacijama u Opštini Grocka, ocenio je da „svaki pojedinac u Srbiji, svaki častan i pošten čovek, mora da da doprinos da bi se rešili ovog zla koje nas je snašlo“. On je rekao da su kriminal i korupcija ušli i sve pore srpskog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari