Radulović (DJB): Tragikomično obrazloženje Ustavnog suda Srbije 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Pokreta „Dosta je bilo“ (DJB) Saša Radulović izjavio je danas da je tragikomično obrazloženje pod kojim je Ustavni sud Srbije odbacio inicijative za ocenu ustavnosti Odluke o uvođenju vanrednog stanja sredinom marta, zbog pandemije korona virusa.

Na konferenciji za novinare, Radulović je podsetio da je u vreme kada je uvedeno vanredno stanje i kada je državni vrh odlučio da nema uslova da se sastane parlament da o tome raspravlja i dalje bio omogućen rad kockarnicama i mnogim drugim uslužnim delatnostima.

„Ali Ustavni sud tvrdi da oni nisu ni bili u obavezi da obrazlože zašto skuština ne može da se sastane“, rekao je Radulović.

On je ukazao da je parlament Srbije radio čak i u vreme izbeglištva u Prvom svetskom ratu a da u vreme pandemije korona virusa nije bilo nijedne zemlje u kojoj poslanici nisu radili.

„Poštvane sudije Ustavnog suda i dragi profesori Pravnog fakulteta – sram vas bilo! Ovo će ući u sramne stranice istorije Srbije. Ne zaslužujete da budete ne samo sudije Ustavnog suda nego ni profesori Pravnog fakulteta i da učite našu decu. DJB vam ovo neće oprostiti“, rekao je on i dodao da „takvo poltronstvo“ ne može da prođe u narodu.

Poslanik DJB Vojin Biljić, koji je i pravnik, ocenio je da je obrazloženje Ustavnog suda skandalozno i da je njime taj sud pokušao da legalizuje i legitimiše državni udar i pokaže da narodna suverenost i sloboda gradjana ne znače ništa.

„Obrazloženje odluke Ustavnog suda nema veze ne samo sa pravom, nego ni sa zdravim razumom i logikom, a bojim se ni sa moralom. Sudije su odlukom pokazale da je fiktivni lik Srećko Šojić za njih moralna gromada. Ovo bi bilo skandalozno i za studenta prve godine Pravnog fakulteta da napiše u obrazloženju, pa čak i za učenika srednje škole koji uči Ustav i pravo gradjana“, rekao je on.

Biljić je rekao da se Ustavni sud u svojoj odluci poziva na osnovna ljudska prava, odluke Kine i citate italijanskih autora ali da nema ni govora o narodnoj suverenosti, Ustavu Srbije i državnom udaru.

„Skandalozno je da se sudije nisu ni bavile time da li je skupština mogla da se sastane ili ne, a to je ključno pitanje koje Ustav zahteva od njih“, rekao je Biljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari