Radulović: Kontrolorima DJB ne dozvoljavaju da prisustvuju brojanju glasova u Nišu 1Foto: DJB logo

Predsednik Pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović izjavio je da kontrolirima tog pokreta na biračkim mestima u Nišu neće biti dozvoljeno da prisustvuju brojanju glasova sa izbora koji se ponavljaju danas.

Poslanički izbori u Srbiji se na 234 biračka mesta na kojima su uočene neregularnosti ponavljaju danas, glasa se od 07.00 do 20.00 časova, a pravo da ponovo glasa ima 203.012 građana.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Radulović je kazao da su kontrolore DJB o tome da im neće biti dozvoljeno da prisustvuju brojanju glasova, obavestili predstavnici Republičke izborne komisije (RIK) i članovi biračkih odbora.

Radulović je rekao da će DJB obavestiti Savet Evrope zbog rešenja RIK-a da ponovo odbaci 2.700 prigovora tog pokreta o izbornim nepravilnostima na isto toliko biračkih mesta tokom glasanja 21. juna.

Upravni sud je po žalbi DJB ustanovio da su prigovori bili pravno valjani i poništio ranija rešenja RIK-a.

Pozivajući se na Zakon o izboru narodnih poslanika, Pokret smatra da bi prigovori morali biti usvojeni automatski.

Samim tim, smatra DJB, izbori moraju biti ponovljeni na tim biračkim mestima zbog odluke suda, a smatra i da se moraju ponoviti kompletni izbori zbog toga što je RIK propustio da u roku od 96 sati objavi rezultate izbora, što je predviđeno Članom 78. tog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari