Reciklirane priče o dogovoru Vučića i Veroljuba Stevanovića 1Veroljub Stevanović Foto: Beta/ Emil Vas

„Pada poslednje Tomino (Tomislava Nikolića, bivšeg predsednika Sbije – prim. Z.R) uporište“, bruje pojedini beogradski mediji, uz tvrdnju da su se predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić i bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović „već dogovorili“ o povratku ovog drugog (Stevanovića) na vlast u šumadijskoj prestonici nakon predstojećih lokalnih izbora.

Ako je zaista tako,pitaju se u delu šumadijske javnosti, čemu onda izbori, i čemu prvi na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, Nikola Dašić Luftika, danima unazad tabana po Kragujevcu, neretko u društvu ministara u Vladi Srbije, pre koji dan i premijerke Ane Brnabić, (koja bi ovde trebalo ponovo da dođe u subotu 13. juna), te zvaničnika Evropske unije, i promoviše uglavnom državne projekte koji su u centru Šumadije glavni naprednjački aduti i za parlamentarne i za lokalne izbore. Čemu najava, još uvek nezvanična, doduše, da će u ponedeljak, 15. juna, u Kragujevac da dođe i Vučić, kako bi promovisao te iste projkete i prvog na lokalnoj listi SNS – Dašića Luftiku.

Uprkos ovim „dilemama“, lokalni analitičari ili „analitičari“ otkrivaju „toplu vodu“ navodima da su Vučić i vrh SNA-a nezadovoljni šestogodišnjim učinkom Radomira Nikolića na gradonačelničkoj funkciji u Kragujevcu, te da bi, otuda, to mesto mogli da prepuste Verku Stevanoviću, ili, možda, Slavici Đukić – Dejanović, koja navodno ne stoji loše u šumadijskom biračkom telu.

Da su Vučić i vrh SNS-a zadovoljni onim što je „nejaki Radomir“, zvani i „Lepi Rale“ i „Jablan“, ovde radio od oktobra 2014., kad je došao na vlast do sada, onda bi on bio prvi na listi SNS-a, a ne njegov kum Nikola Dašić. Nikolić junior ne samo da nije prvi na naprednjačkoj listi, no ga na njoj nema ni na klupi za rezerve…Ali, zašto bi Aleksandar Vučić i vrh SNS-a, ukoliko su ljuti na Tomu i njegovog sina, odsekli sebi onu stvar u Kragujevcu i šumadijsku i prvu srspku prestonicu predali Verku Stevanoviću ili Slavici Đukić – Dejanović, političkim veteranima, koji u ovoj kampanji, po svemu sudeći, odrađuju povereni im posao i odužuju „sve naše pare“ iz minulih nekoliko decenija.

Zašto bi, dakle, Vučić prepuštao Kragujevac bilo kome izvan SNS-a, kad on i njegovi naprednjaci i bukvalno otimaju vlast i u poslednjim zabitima po zemlji Srbiji. Suvislih odgovora na rečene dileme jednostavno – nema. Kao što pouzdano ne može da se utvrdi ni odakle potiču informacije o „padu poslednjeg Tominog uporišta“ i dogovoru  „Vučića i Verka“.

Može, ipak, i to, poprilično osnovano da se pretpostavi da informacije te vrste dolaze upravo iz okruženja Veroljuba Stevanvića, odakle su stizale i nekoliko godina unazad, a da su iznova izvađene „iz naftalina“, nakon što se Ana Brnabić i pola Vlade uključilo u kamapanju kojom se promoviše gradonačelnička kandidatura Nikole Dašića Luftike. Vrh Vlade i SNS-a nikada do sada, čini se, nije bio agilniji u kampanji za parlamentarne i lokalne izbore u Kragujevcu no sada, i nikada više „zvučnijih“ najava i obećanja o završetku gradnje Palate pravde, Data centra, Centara izvrsnosti sa Centrom i bankom matičnih ćelija, prve javne, a ekološke garaže južno od Save i Dunava, izgradnji auto-puteva do korodora 10, 11 i Moravskovg, kao i najlepšeg stadiona u zemlji („Čika Dača”), rekonstrukciji multifunkcionalne dvorane „Šumadija“, Knjaževsko srpskog teatra…Čime to zatrpati, ako ne recikliranom pričom o „dogovoru Vučića i Verka“, koju po Kragujevcu „telali“ ne mali broj lokalnih očajnika koji bi ponovo da se nakače na „Verkov kazan“.

Podsetimo da je u jesen 2018. i početkom 2019., maltene kao gotova stvar najavljiavana smena vlasti, odnosno povratak Veroljuba Stevanovića na gradonačelničku funkciju Kragujevcu, o čemu su se, kako se tada govorilo i pisalo, „Vučič i Verko već dogovorili“.

Prema tim navodima, Radomir Nikolić je trebalo da bude uklonjen i poslat „za ambasadora u Kinu“, a Veroljub Stevanović imenovan za gradonačelnika do sredine januara 2019. Potom se, iz Stevanovićevog okruženja, tvrdilo da će nova vlast u Kragujevcu, sa njime na čelu, da bude formirana do „Svetog Save te 2019., odnosno neposredno nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji i Beogradu“. Posle Svetog Save, odlazak Nikolića i dolazak Stevanovića odložen je za sredinu, pa za kraj februara, zatim za sredinu marta, potom za …, sve dok priča nije postala apsolutno besmislena. Kakva je, bez ikakve dileme, i ova aktuelna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari