Samo iza Koalicije za mir mogu da stanem 1Foto: Stanislav Milojkovic

Do toga da se nađem na listi Koalicije za mir je došlo tako što me je pozvao Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije.

Pristao sam zato što mi je bliska politika koju oduvek zastupa, ali i zato što mi je bilo važno da u ovom trenutku podržim nekoga ko odlično zna šta je bitno za državu u godini pred nama. Bez takve politike u Skupštini, bez tog glasa razuma, nisam siguran gde ćemo biti za godinu dana kao društvo – kaže za Danas Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Bezbednosno-informativne agencije (tada Resor državne bezbednosti) i autor više knjiga, među kojima i „Opelo za državnu tajnu“. Mijatović je šesti kandidat na parlamentarnoj listi Koalicija za mir koju čine LDP i ličnosti iz manjinskih udruženja i organizacija.

* Do sada se niste aktivno bavili politikom. Da li ste na listi kao nestranačka ličnost ili ste se u međuvremenu učlanili u LDP?

– Politikom sam se bavio u jednopartijskom sistemu 30 godina, tako da se ne može reći da sam nov u politici. Od momenta kada je ukinut jednopartijski sistem i kada je krenula departizacija službe u kojoj sam proveo ceo radni vek, pripadnici Državne bezbednosti nisu smeli da budu članovi partije, pa ni ja. Formalno sam na listi kao nestranačka ličnost, ali prihvatam u potpunosti političke stavove Koalicije za mir, ali i Čedomira Jovanovića, koji se i u prošlosti pokazao kao neko ko ima snage da bude pokretač promena i koji zna šta je važno za jedno društvo, koji je ostao dosledan idejama za koje se zalaže od kad je ušao u politiku do danas. Između nas dvojice nisu potrebne članske karte da bismo sarađivali. Jovanović zna da sam iskren kada iza nečega stanem svojim imenom i prezimenom, a zna i zašto to radim. Zato što nije vreme da ćutimo i gledamo kako Srbija ide jedan korak napred, pa tri unazad.

* Ukoliko vaša koalicija pređe cenzus, da li ćete biti poslanik ili ste se samo formalno kandidovali kako biste pojačali listu?

– Naravno da ću biti poslanik i da nisam samo formalno deo liste. Nijedan zadatak u životu nisam prihvatao reda radi, niti mi je to bio životni stil. Ono što se od mene traži ja to prihvatam radno i imam ozbiljan pristup tome. Imam dovoljno i znanja i životnog iskustva da pomognem jednu takvu ideju, i to u ovom vremenu za koje smatram da je vrlo teško. Nikada nisam statirao, ni u doba dok sam se bavio politikom, ni kad sam bio u svojoj profesiji. Nije mi u mentalitetu da statiram. Uvek imam ideju kako da pomognem, unapredim nešto, a sad je to politika LDP iza koje stojim kao i svi ljudi na listi Koalicije za mir. Moje ime ne može samo da služi da se neka lista „pojača“. Ono mora da bude signal za šta se neko kao ja politički određuje i u čemu vidi šansu za naše društvo. To nikad ne može biti nepredvidiva politika koalicije na vlasti, malo Evropa, malo Rusija ili Kina, jer smo odavno utvrdili da to ne vodi nikuda. To su pokušali svi pre ove vlasti i nisu u tome uspeli. Neće uspeti ni sadašnja. I zato, da ponovim, nisam formalno na listi.

* Može li parlament da bude nova tema neke vaše knjige?

– Počeo sam da pišem novu, četvrtu knjigu u kojoj se više ne bavim svojom profesijom, već pokušavam da napišem knjigu o Beogradu i svojoj mladosti. Inspiracija su mi Pekić i Bora Ćosić. Parlamentarni život bi se verovatno i u tu knjigu uklopio, kao deo mog života. Parlamentarni život kod nas nikada nije bio dosadan. On je svojevrstan odraz naših života i siguran sam da bi bilo dovoljno materijala da se opiše i predstojeći saziv ukoliko bismo ušli u njega kao Koalicija za mir.

* Delite li mišljenje Čedomira Jovanovića da je LDP „poslednji bastion vrednosti“ za koje žive svi koji su na listi – pre svega za istinu kao način života, istinu o ratnim zločinima, istinu o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića?

– Apsolutno. Samo u vreme vlade Zorana Đinđića i Čedomira Jovanovića kao njegove desne ruke bilo je moguće da uopšte otvaramo temu ratnih zločina i da nam niko na tom putu ne smeta. Što se tiče političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, ne sećam se da je na njoj insistirao bilo ko drugi osim Liberalno-demokratske partije i Čedomira Jovanovića. Tako da je jasno da ja, kao Zoran Mijatović, čovek sa velikim profesionalnim i privatnim iskustvom znam tačno iza čega stojim i da mogu da stanem samo iza ove koalicije. Znamo ko su izvršioci samog ubistva Đinđića, ali ne smemo da prestanemo da tražimo one koji su im dali političku podršku za taj zločin, ubistvo.

* Koliko ste do sada pratili rad parlamenta i ne čini li Vam se da će se slika Skupštine Srbije umnogome razlikovati, jer u njoj neće biti stranke koje su od 2000. bile deo parlamentarnog života?

– Naravno da sam pratio i nije mi dopala slika parlamenta do sada. Bilo je malo parlamentarne rasprave i diskusije su se svodile na lične obračune i niske udarce. Najveću odgovornost za takvo stanje u parlamente imala je vladajuća stranka, ali i pojedinci iz opozicije. Jedna cirkuska atmosfera je pratila poslednji saziv parlamenta. Nadam se da će budući saziv parlamenta imati odgovornije poslanike i na jednoj i na drugoj strani. Možda neće biti nekih stranaka na koje smo navikli, ali to je njihov izbor. Ja se nadam da će LDP sa Koalicijom za mir biti u njemu, jer je važna ta raznolikost koju ona donosi. A sa druge strane, onaj ko je pristao da u ovoj trci ne učestvuje, nemam razloga da se osvrćem na to. Koga nema, bez njega se može. Parlament će raditi ko god da uspe da u njega uđe, a to zavisi od podrške građana i nikoga više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari