Šapić: Nezavisno pravosuđe ako bi narod birao sudije i tužioce 1Foto: Fonet Izborni tim Aleksandra Šapića

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić ocenio je da sudstvo i tužilaštvo mogu biti samostalni i nezavisni u svom radu ako bi se sudije i tužioci birali na izborima, kako bi „narod bio korektivni i kontrolni faktor pravosuđa“.

Šapić je u predizbornom intervjuu agenciji Beta kazao da ukoliko je neko dobar poznavalac prava, na osnovu čega je postao sudija ili tužilac, „ne mora da znači i da je pošten čovek i imun na korupciju“ i dodao je da su poštenje i ispravnost ključni u pravosuđu.

„Ukoliko ne želimo da se u pravosuđu stvaraju samostalne interesne grupe koje niko kontrolisati neće i ako ne želimo da ih kontrolišu političari, koje kako god opet možemo da promenimo na izborima, onda je jedino rešenje kao u Americi da se sudije i tužioci biraju na izborima, pa da narod odlučuje ko želi da im sudi i presuđuje, i on bude korektivni i kontrolni faktor pravosuđa“, kazao je Šapić, upitan o zatvaranju pregovaračkih poglavlja 23 i 24, s EU, koja se tiču vladavine prava.

Govoreći o načinima na koje bi njegova stranka iskorenila korupciju iz državnog sektora, Šapić je naveo da pre svega treba imati ljude spremne na to.

„Korupcija se svugde iskorenjuje samo pooštravanjem kaznene politike i uvođenjem nulte tolerancije na korupciju“, rekao je on.

Upitan o rešenju problema partijskog zapošljavanja, nosilac liste Pobeda za Srbiju naveo je da se taj problem neće nikada iskoreniti tako što će se „o njemu govoriti od izbora do izbora“, nakon čega, prema njegovim rečima, svako nastavlja da radi kao i ranije.

„Jedini način da se ono zaustavi jeste da oni kojima su puna usta partijskog zapošljavanja, to i sami prestanu da rade. Drugačiji način ne postoji i sva druga rešenja su čiste laži i demagogija“, ocenio je lider SPAS-a.

Govoreći o načinima unapređenja životnog standarda građana Srbije, čiji je nacionalni dohodak po glavi stanovnika na dnu evropske lestvice, Šapić je kazao da bi se jačanjem privrede direktno uticalo i na povećanje životnog standarda građana.

„U vremenima posle korone, to će biti daleko teže, pa je zbog toga potrebno pokušati raznim poreskim olakšicama, subvencijama i povoljnim kreditiranjima, ubrizgati finansijske injekcije u našu privredu“, kazao je on.

Na pitanje o rešenju za koje se SPAS zalaže kada je u pitanju Kosovo i Metohija, Šapić je kazao da je rešenje ono gde „neće biti rata, čemera, jada, izbeglica, nesreće i bede“ a po kom bi se sačuvao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i njene crkve, spomenici i kulturno i istorijsko nasleđe koje na Kosovu poseduje.

„Da li je to i moguće na taj način, pokazaće vreme, ali svakako da tome treba stremiti i biti dovoljno mudar i strpljiv“, ocenio je lider SPAS-a.

Komentarišući odluku dela opozicije da bojkotuje parlamentarne izbore 21. juna, ocenio je da izborni uslovi nisu gori nego pre dve i po godine i dodao da „mnogima tada nije smetalo da na izbore izađu“.

Šapić je kazao da je medijska prisutnost poslednjih mesec dana daleko veća za sve učesnike izbora nego u dosadašnjem periodu.

„Najpogubnije bi bilo, ukoliko nakon završetka ovih izbora ne nastavimo da radimo na poboljšanju ne samo izbornih, nego uopšte društvenih okolnosti, za što veću ravnopravnost i zastupljenost svih političkih aktera, jer jedino tako možemo sebe smatrati demokratskim društvom, kojem svi težimo“, rekao je Šapić.

Govoreći o sprečavanju uticaja vlasti i drugih centara moći na medije, lider SPAS-a je naveo da treba uvesti transparentniji način finansiranja medija, kako bi bilo jasnije ko koga finansira. Šapić je ocenio da kada bi bilo javno kako se ko finansira, bilo bi jasno zašto zastupa politiku u interesu svog finansijera.

„Nezavisan medij je utopija, jer ne postoji medij koji od nekoga ne zavisi, to jest, da od nekoga nije finansiran. Onda mediji u zavisnosti od onoga ko ih finansira, takvu politiku i zastupaju, nevažno da li je to politika vlasti ili opozicije“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari