Šefica Misije OEBS: Uočili smo ograničen broj neregularnosti na izborima 1OEBS o izborima Foto: Beta/Milan Obradović/DS

Šefica Specijalne misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ursula Gacek izjavila je večeras da su članovi njenog tima uočili ograničen broj neregularnosti na izborima u Srbiji, ali da ne postoji statistički uzorak na osnovu kojeg to može da se generalizuje.

„Imali smo ograničen broj neregularnosti koje smo uočili. Međutim, ne postoji statistički uzorak na osnovu kojeg mi možemo to da generalizujemo. Upravo zbog malog broja izbornih mesta koje smo posetili“, rekla je Gacek u intervjuu za N1.

Gacek je kazala da Misija ODIHR uvek uključuje u rad opažanja građana tokom samog izbornog dana.

„Međutim, mi nikada ne kopiramo i ne koristimo zaključke drugih organizacija u našem izveštaju. Meni bi bilo interesantno da vidim kada bi bilo kakva značajna pritužba bila prijavljena sudu“, navela je šefica Misije ODIHR.

Dodala je da oni ne porede izbore sa izborima, niti jednu zemlju sa drugom i da svake izbore posmatraju drugačije u skladu sa sopstvenom metodologijom koja se ne bavi poređenjem.

„Ono čime se mi bavimo jesu preporuke koje smo dali i na koji način su one sprovedene i da li su sprovedene. Taj vrednosni sud da li je nešto bilo u skladu sa najnižim ili najvišim standardima, mi takve ocene ne dajemo“, rekla je Gacek.

Ona je kazala da je članovima Misije ODIHR „veoma važno da sam proces bude kako treba“ i da rezultati izbora „nisu nešto čime se bave“.

„Mi želimo da sam izborni dan bude pravičan i tačan, da on na jasan način oslikava izbore birača. Rezultate ostavljamo drugima da komentarišu“, navela je.

Dodala je da Misija „nije sveobuhvatna“, ali da je i dalje sigurna da „nisu izostavili ključne stvari“.

„Sami izbori su mnogo više od onog što se dešava tokom izbornog dana. I sami naši zaključci koji su napisani na četiri strane pokazuju da smo se osvrnuli na veliki broj stvari kao što su pristrasnost medija ili pravni okvir“, rekla je Gacek.

Ona je kazala i da se u kampanji „nažalost pratilo samo vreme koje su u medijima imali određeni kandidati ili stranke“.

„Da bi se u potpunosti razumeo kontekst i medijska situacija, mora se takođe pratiti ‘ton’, da li je kandidat predstavljen pozitivno, negativno ili neutralno“, navela je Gacek.

Ranije danas, predstavljajući ocene Misije ODIHR, Gacek je rekla da su parlamentarni izbori u Srbiji obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije.

„Osim toga, uloga predsednika države koji je i lider stranke bacila je senku na liniju između zvaničnih dužnosti i kampanje, što predstavlja kršenje obaveze da se poštuje podela između države i stranaka“, navela je Gacek.

Ona je tada dodala da su posmatrači Misije uočili da su najveće medijske kuće u Srbiji promovisale politiku vladajuće stranke tokom kampanje i da neznatan broj medija koji su nudili alternativne stavove nije imao dovoljnu pokrivenost za formiranje protivteže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari