Socijalisti i demokrate u EP: Ne otvarati nova poglavlja sa Srbijom pre obnove demokratije 1Tanja Fajon Foto: Beta/Miloš Miškov

Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP) ocenila je da novi saziv Skupštine Srbije predstavlja „ruganje demokratiji“ i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pristupnim pregovorima dok u Srbiji ne bude uspostavljen „dovoljan nivo demokratije“.

Potpredsednica te druge po snazi grupe u EP, Kati Piri rekla je da jučerašnji izbori u Srbiji „nisu bili reprezentativni“ i navela da strahuje da neće sprečiti „dalju eroziju vladavine prava“, navodi se u saopštenju na sajtu S&D.

„Ovo ne bi trebalo da bude moguće u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. Pozivamo Evropsku komisiju koja vodi pregovore o pristupanju, da istinski analizira šta nije u redu i da izvuče zaključke“, kazala je Piri, potpredsednica S&D za spoljne poslove.

Ona je dodala da Brisel ne treba da otvara nova poglavlja sa Srbijom pre no što „veliki problemi sa stanjem demokratije u toj zemlji ne budu rešeni“.

„Minimum je da su potrebni slobodni mediji i raznoliki parlament u kojem je predstavljena opozicija. Šokiralo me je što komesar (EU za proširenje Oliver) Varheji u sinoćnoj izjavi nije rekao ni reč o ovim problemima, niti o zahtevu opozicije da izbori budu odloženi za kasniji termin“, navela je Piri.

Portparol S&D u Spoljnopolitičkom odboru EP Tonino Picula rekao je da će ta grupa održati bliske kontakte sa sestrinskim partijama u Srbiji koje su bojkotovale izbore, dodavši da oni „nikada nisu za bojkot i da smatraju da politička debata treba da bude u parlamentu“.

„Međutim, uz bojkot vodećih opozicionih partija i uz neuspeh bilo koje opozicione liste da uđe u parlament, uprkos smanjenju cenzusa na tri odsto neposredno uoči izbora, parlament Srbije je izgubio ulogu zakonodavnog tela koje predstavlja celo srpsko društvo“, kazao je Picula.

On je naveo da je za sadašnje stanje u Srbiji „najvećim delom odgovorna Evropska narodna partija (EPP) koja je godinama štitila predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, dok je on okretao zemlju ka autokratiji“. Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) je pridružena članica EPP.

„Pozivamo EPP da konačno razmotri članstvo Vučićeve partije“, dodao je Picula.

Poslanica S&D Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekla je da posle jučerašnjih izbora „više nema parlamentarne opozicije“ u Srbiji i ocenila da to „dovodi u pitanje legitimitet celokupnog rada novog parlamenta“.

„Nivo demokratije u Srbiji značajno je opao posle izbora, da ne govorimo o situaciji sa slobodom medija“, kazala je Fajon.

Ona je navela da je zbog pandemije korona virusa poslata samo ograničena posmatračka misija OEBS i da EP nije mogao da pošalje sopstvenu.

„o domaćim posmatračima, izborne neregularnosti zabeležene su na pet odsto biračkih mesta, što je više od procenta neregularnosti na parlamentarnim izborima 2016. i predsedničkim 2017. godine“, dodala je Fajon.

Fajon je rekla da je odziv glasača bio znatno manji nego pre četiri godine i da je „ispod 50 odsto, uprkos pritiscima vlade“ na građane da izađu na izbore.

„Kao jedna od posrednica u međupartijskom dijalogu poslanika parlamenta Srbije o izbornim uslovima, sa žaljenjem mogu da kažem da uprkos našim naporima, uslovi nisu bili dovoljni da glavni deo opozicije učestvuje na izborima. Moramo da nađemo nove metode da ih uključimo u novu rundu našeg međustranačkog dijaloga“, navela je Fajon.

Po do sada obrađenim podacima, na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji cenzus su prešle samo tri liste: koalicija oko SNS, savez Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, i lista SPAS Aleksandra Šapića. Koalicija oko SNS imaće u novom sazivu parlamenta dvotrećinsku većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari