Srpska opozicija za poništavanje neregularnih i pripremanje slobodnih i poštenih izbora 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic (Arhiva)

Srpska opozicija saglasna je da je poništavanje neregularnih izbora i pripremanje slobodnih i poštenih izbora u skladu sa praksom u drugim zemljama Zapadnog Balkana jedini način da Srbija ne zapadne u ambis i dođe u grupu zemalja poput Severne Koreje, Belorusije i Turkmenistana, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

– Srpska opozicija već duže od godinu dana poručuje građanima Srbije, režimu  ali i predstavnicima Evrope da u našoj zemlji ne postoje uslov za fer i poštene izbore. Medijska situacija i ucene i pritisci na birače su bili ključni argumenti za to. U nedelju je ceo svet mogao da vidi kako izgleda i sam izborni dan u Srbiji. Rezultat je potpuno nelegitiman saziv Narodne Skupštine, bez ijedne opozicione stranke u parlamentu, što je slučaj bez presedana među zemljama Evrope i državama kandidatima za članstvo u EU – ističe se u saopštenju ove organizacije.

Kako dalje navode iz Saveza za Srbiju, zato su i logične ocene velikog broja međunarodnih zvaničnika da izbora u Srbiji nije bilo odnosno da su nedeljni izbori bili ruganje demokratiji.

– Oglasili su se i mnogi ugledni ljudi iz Evrope potvrđujuci  prethodne ocene Freedom House da je vlast hibridni režim i da je odgovornost za to iskljucivo na Aleksandru Vučiću. Navodi nezavisnih posmatračkih misija, navodi OEBS o neravnopravnoj zastupljenosti u medijima kao i brojni dokazi nezakonitog pritiska na birače i korišćenja javnih dobara u funkciji vladajuće stranke zahtevaju temeljnu promenu uslova u kojima se nalazi politički život u Srbiji. Srpska opozicija je na istim pozicijama i zahtevima već godinu dana. U ovakvim uslovima dalje propadanje Srbije je isključiva odgovornost Aleksandra Vučića – zaključuje se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari