SRS: Dodatno finansirati Maticu Srpsku i pozorišta umesto kulturnih događaja sumnjive sadržine 1Foto: BETAPHOTO/SRPSKA RADIKALNA STRANKA/MO

Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je danas da je umesto finansiranja „fantomskih organizacija i kulturnih događaja sumnjive i problematične sadržine“, potrebno obezbediti dodatna sredstva Matici srpskoj.

Takođe, oni smatraju da treba obezbediti sredstva i Srpskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Subotici i drugim institucijama i manifestacijama koje baštine i promovišu istoriju, tradiciju i kulturu srpskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

Prvi na listi SRS na predstojećim pokrajinskim izborima Đurađ Jakšić ocenio je na konferenciji na novinare da rezultati rada pokrajinske vlasti u oblasti kulture i informisanja „ne zaslužuju prelaznu ocenu“ a da sredstva iz budžeta dobijaju „isključivo mediji bliski režimu“.

„Za udarnu medijsku pesnicu režima, Radio televiziju Vojvodine, godišnje se u proseku izdvaja preko 1,7 milijardi dinara za osnovnu delatnost i ‘projektno’ finansiranje. Sa prevaziđenom programskom šemom, kulturnim, zabavnim, sportskim i filmskim programom koji ne gleda niko i informativnim programom koji neodoljivo podseća na Pink, milioni investirani u RTV su bačen novac“, naveo je Jakšić a prenela Srpska radikalna stranka.

Ocenio je da stimulansi iz pokrajinskog budžeta „ne smeju ostati privilegija onih regionalnih i lokalnih medija, koji su na volšeban način privatizovani pre nekoliko godina“ već da budžetska sredstva moraju biti jednako dostupna svim medijima, bez obzira na njihovu političku orijentaciju i simpatije.

Naveo je da SRS podržava formiranje Fonda za obnovu kulturno – istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca, ali i dodao da su u toj stranci zadovoljni zbog „katastrofalne realizacije planiranog, u poslednje dve godine“.

„Sremski Karlovci su srpski Sion, centar duhovnosti, pismenosti i kulture, ali se na čelu opštine nalazi lopovska družina, koja nije u stanju da pripremi čak ni projektno – tehničku dokumentaciju, kako bi angažovala sredstva iz Fonda za obnovu kulturno – istorijskog nasleđa. Zato ćemo uvesti striktnu kontrolu prilikom dodele i trošenja budžetskog novca tzv. NVO sektoru“, naveo je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari