Stamatović: Počast akademiku Pećinaru i srpskim žrtvama genocida u 20. veku 1Foto: Zdrava Srbija

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, saopštio je da ta stranka namerava da se oduži i oda počast akademiku Miladinu Pećinaru, povodom godišnjice njegodve smrti i, kako je objasnio, „svim srpskim žrtavama genocida u 20. veku“ izgradnjom Memorijalnog centra.

Podsetivšći na to da je akademik Pećinar iz zlatiborskog sela Ljubiša, da je projektovao veštačko jezero na Zlatiboru i učestvovao u njegovoj gradnji posle Drugog svetskog rata, Stamatović je dodao da se, kao jedan od 1.300 kaplara legendarnog bataljona srpske vojske, hrabro borio u Kolubarskoj bici, na Solunskom frontu, preživeo golgotu Albanije i oporavio se na Krfu.

„Zdrava Srbija želi da mu se oduži i pokrene inicijativu da se kamen, od koga je bilo izgrađeno korito zlatiborskog jezera, iskoristi za izgradnju kapije budućeg nacionalnog Memorijalnog kompleksa svim srpskim žrtavama genocida 20. veka, na lokaciji budućeg zlatiborskog groblja“, izjavio je Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije i nosilac poslaničke liste „Zdrava Srbija-Bolja Srbija“.

„Na taj način odaćemo počast našem Zlatiborcu ne samo kao vrhunskom stručnjaku, zahvaljujući kome su izgrađeni brojni infrastrukturni projekti u Srbiji, među kojima je i jezero na Kraljevoj vodi, već i kao srpskom vojniku koji se borio za slobodu svoje zemlje, ali i svim ostalim srpskim borcima i milionima pripadnika srpskog naroda, koji su položili živote za odbranu i slobodu svoje zemlje, počev od Balkanskih i Velikog rata, Drugog svetskog i ratova tokom devedesetih godina“, istakao je Stamatović.

„Svi ti strašni događaji za srpski narod, koji su se desili u prošlom stoleću“, dodao je, „moralno nas obavezuju da realizujemo jedan od naših najvažnijih državnih prioriteta i izgradimo nacionalni Memorijalni centar svim srpskim žrtavama genocida u 20. veku, čiji početak može da bude upravo gradnja pomenutog spomen obeležja na Zlatiboru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari