Stamenkovski: Osporili su nas posle dva meseca 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ovo je presedan u modernom srpskom parlamentarizmu, da se jednoj izbornoj listi osporava pravo za izlazak na izbore nakon više od dva meseca od podnošenja liste, ocenjuje za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, nosilac liste „Srpske stranke Zavetnici“.

Republička izborna komisija juče je poništila rešenje o proglašenju izborne liste „Hrabro – Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“.

Lista je poništena posle odluke Upravnog suda na žalbu Slobodana Pilipovića, a Zavetnici imaju rok od 48 sati da otklone nedostatke u listi i ponovo dostave saglasnost nosioca liste, izjave kandidata za poslanike i 10.000 overenih izjava birača.

Sa tih izjava mora biti izuzeta reč „Hrabro“, jer nije deo imena stranke, niti imena nosioca izborne liste.

Sagovornica Danasa, međutim, ističe da obaranje liste usledilo, iako prema članu 39 izbornog zakona nije zabranjeno da se koristi neka reč uz ime liste.

– Upravni sud je površno protumačio zakon. Ovo je politička odluka a ne pravna. Naše tumačenje je da je ova odluka usledila posledično zbog rasta našeg rejtinga. Nedavno je agencija Faktor plus objavila da Zavetnici beleže konstantan trend rasta, a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je, takođe, izrazio bojazan zbog rasta suverenističkih snaga. Po njegovim rečima, reč je o ekstremno desničarskim. Mi smo, međutim, visoko motivisani pa ćemo ponovo prikupiti potpise i predati listu, umesto da u roku od 48 sati ispravimo navodne nepravilnosti. Uskraćeno nam je, ipak, pravo na broj koji smo dobili u kandidovanju na predstojećim izborima, što će nam povećati troškove kampanje jer smo već štampali materijal sa tim prvobitnim brojem. Ljudi prepoznaju da nam je učinjena nepravda, javljaju se i daju nam podršku, tako da ne očekujem veće probleme u procesu ponovnog predavanja liste – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari