Jovanović: Skupština formirana nakon izbora neće imati legitimitet za teške odluke 1Foto: Narodna stranka

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da skupština koja će biti formirana posle izbora najavljenih za 21. jun ne može imati legitimitet za teške odluke koje predstoje.

„Borbu nastavljamo u radu s građanima, domaćim pritiskom ka režimu, ali i razgovorom sa međunarodnim činiocima. To su dva aspekta na kojima će opozicija raditi kako bi se stvorili uslovi za fer izbore“, rekao je Jovanović televiziji N1.
Jovanović je televiziji N1 rekao da bojkot ne podrazumeva samo brojeve i da je već pokazao rezultate.
„Bojkot ne podrazumeva samo kampanju sada, već ono što radimo od decembra 2018. godine. Kampanja je već dala rezultat kada je Vučić spustio izborni prag, kada je došlo do internacionalizacije unutrašnjeg pitanja“, rekao je Jovanović, i dodao da je opozicija bila relevantan sagovornik EU i međunarodnoj zajednici.
„Prvi put je otvoren razgovor o izbornom procesu, formirani su neki timovi, razgovori će se nastaviti, videli ste pismo evropskih poslanika. To će se nastaviti posle 21. juna, stanje demokratije zavisi od nas u opoziciji, dali smo reč da ćemo bojkotovati izbore, moramo da održimo reč kako bi uspeli da izgradimo kredibilitet“, navodi Jovanović.
Upitan o napadu na predsednika PSG Sergeja Trifunovića, Jovanović je odgovorio da Narodna stranka osuđuje taj napad i dodaje da mora da osudi i vređanje građana Srbije.
„Političari imaju viši stepen odgovornosti u načinu komunikacije, ne možemo dozvoliti da postoji taj način komunikacije sa građanima. Svako dolivanje ulja na vatru u društvu, koje je dovoljno napeto, prouzrokuje ovakve posledice. Nasilje nije način političke komunikacije, ali to je sve posledica neodgovornog ponašanja u društvu“, smatra generalni sekretar Narodne stranke.
Jovanović je dodao da smirivanje tenzija zavisi od načina na koji se politički akteri ponašaju.
„To ponašanje ispred skupštine, koje je rezultiralo napadom na poslanike, nije način komunikacije koji hoće građani. Oni neće da vide političare koji se tako obračunavaju, a ne argumentima. Argumente možete da imate samo kada u društvu postoje uslovi, toga kod nas nema i zato imamo situaciju kao danas. Mi ćemo da se borimo tako što želimo uslove za fer i demokratske izbore, odlučili smo da bojkotujemo skupštinu kada smo videli da ne postoji prostor za debatu“, rekao je Jovanović.
Jovanović je istakao da institucija skupštine postoji samo formalno, ali da ne ispunjava ulogu koju joj Ustav Srbije pripisuje.
„Ne postoji parlament, to je skupina ljudi koja je tu postavljena po odluci lidera stranke. Nadam se da građani neće glasati na lažnim izborima, dosta im je lažnih izbora. U našem društvu odlučluje jedan čovek, građani ne biraju svoje predstavnike, poslanike biraju lideri stranaka i to je činjenica. Moramo da vidimo kakvu državu hoćemo u 21. veku, da li hoćemo poslanike koji su poslušnici ili predstavnici naroda“, rekao je Jovanović.
Zato građani moraju da budu dobro obavešteni da bi mogli da donesu odluko, naveo je Jovanović.
„Ne postoji sloboda medija i građani ne mogu da dobiju prave informacije šta se dešava i kako sistem funkcioniše. Građani koji izlaze su pod delom propagande, a veliki broj je ucenjen. Oni koji rade u javnim preduzećima ili su povezani sa SNS, veliki broj građana izlazi pod moranjem na izbore“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari