Velika izborna bitka za Šabac 1Foto: sabac.rs

Za razliku od ranijih izbora kao i zbog snižavnaja cenzusa na tri odsto novi lokalni izbori okupili su veliki broj stranaka, čak 12.

Na samom početku vodila se bitka oko prvog mesta, a bilo je i osporavanja i dopunskih radnji za liste SNS i listu“Nebojša Zelenović-Šabac je naš“.

Naprednjaci su na listu stavili svoje proverene kadrove, rukovodioce republičkih ustanova i javnih preduzeća u gradu. Novina je da su istakli kandidata za gradonačelnika, dr Aleksandra Pajića, šefa odborničke grupe i specijalnog savetnika ministra prosvete.

Druga je lista pokreta Zapadna Srbija, a kandidatkinja za gradonačelnicu je Jelena Milošević, diplomirani psiholog i direktorica Centra za socijalni rad. Na ovoj listi ubedljivo ima najviše pripadnica nežnijeg pola, a tako i nastupaju timski na predstavljanju svoga programa.

Ovaj pokret predstavlja drugi deo vladajuće koalicije u Šapcu, a nastao je razlazom sa centralom URS.

Aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović predvodi listu”Šabac je naš”. Najveći deo kampanje predstavlja završetak velikih infrastrukturnih radova, gde je uloženo čak 15 miliona evra, najviše u poslednjih nekoliko decenija.

Listu su predali: POKS, kao nova politička organizacija; SRS, koja nije imala odbornike u prošlom sazivu a kandidat za gradonačelnika je Nemanja Stefanović; Ruska stranka nastupa kao manjinska, a nova je i lista Ujedinjena demokratska Srbija.

Zajedničku listu predali su SPS i JS, čak dva puta sakupljali potpies i imaju velike ambicije jer su od prošlih izbora izgubili čak četiri odbornika koji su prešli u druge tabore.

Otvorili su nove stranačke prostorije u centru grada, mada imaju, za šabačke prilike, najbolje uslove u zgradi bivšeg Komiteta SKS, i jedini su do sada održali miting.

U četvrtak su na velikoj bini u centru grada govorili Ivica Dačić i Dragan Marković Palma. Njihov kandidat za gradonačelnika je advokat Aleksandar Ignjatović. Puna lista predata je pod nazivom “Metla-za opstanak”, a ova kombinaicja nastala je nakon odluke centrale Narodne stranke da raspusti Gradski odbor u Šapcu.

Članovi i aktivisti formirali su grupu građana”Opstanak”, a prepoznatljivi su što su u  gradskoj vlasti držali resor turizma, brige o deci, a posebno kao organizatori Cerskog marša.

Na izbore izlaze čak dve zelene stranke. “Zelena stranka-zelena strana” koju predvodi Mirjana Bingulac, i “Evropska zelena partija”, na čelu sa dr Dejanom Pavlovićem, odbornikom u Gradskoj skupštini.

Najviše kontraverzi izazvala je lista bivšeg gradonačelnika Miloša Miloševića, koja nastupa pod sloganom”Pošteno!” Sam Milošević na čelu grada bio je deset godina dok nije podneo ostavku u vreme velikih poplava 2014. godine.

Značajan deo lokalne vlasti držala je i DS, odakle je zamenik gradonačelnika i jedan član Gradskog veća, ali ova stranka bojkotuje izbore na svim nivoima.

Pravo glasa ima oko stotinu hiljada birača, a bira se 69 odbornika. U prošlom sazivu pored vladajuće koalicije bilo je 28 odbornika SNS i četiri odbornika SPS-JS, a na izbore izašlo je 61 odsto birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari