Vučić: Izbori u nedelju na 90 biračkih mesta na Kosovu 1Foto. FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u nedelju, 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu i Metohiji biti organizovano glasanje za novi saziv srpskog parlamenta. 

Odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na projektu Beograd na vodi, Vučić je odbacio kao neistine navode u pojedinim medijima da država Srbija neće u nedelju organizovati glasanje u srpskim sredinama na Kosovu.

„Mi ćemo na 90 biračkih mesta na Kosovu imati izbore u nedelju. Uvek smo uspevali da se izborimo da za naše izbore imamo otvorena biračka mesta na Kosovu, tako će biti i u nedelju“, kazao je predsednik Srbije.

Naveo je da predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka očekuje u Beograd već 22. juna, nakon čega će otputovati u Moskvu.

„Ne isključujem mogućnost da posle toga odem u Vašington na nekoliko dana i na još neka mesta koje ne smem da otkrijem. Biće mnogo posla i raznih zahetva, prvenstveno oko Kosova. Naš stav je da možemo razgovarati o tehničkim stvarima, o slobodnom protoku roba i usluga ali suštinski predlog još nisam čuo“, kazao je Vučić.

Upitan za eventualno održavanje referenduma o pitanju Kosova, on je kazao da je referendum potreban kada se menja Ustav a da ustavno-pravni status Kosova nije menjan Briselskim sporazuma ali jeste „jednostranim aktima vlasti u Prištini“.

„Ozbiljnom i odgovornom politikom uspeli smo da to pitanje vratimo na sto i to sa velikim silama a da ne trpimo političke i ekonomske sankcije, da nam država ne bude izlovana. Čuvamo pozicije našeg naroda na Kosovu, uložili smo u srpske bolnice i domove zdravlja 10 puta više u prethodnih osam godina nego 12 godina pre toga, u školstvo i infrastrukturne projekte 7,5 više novca. Uradili smo fantastičnu stvar pod užasnim pritiskom i uspeli smo da obezbedimo da na severu srpski policajci budu predstavljeni sa 98-99 odsto koji će brinuti o svojim komšijama i voditi računa o srpskim interesima“, dodao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari