Izbori 3. maja trenutno nisu opcija 1Foto: Zoran Mrđa /FoNet

U opozicionom bloku Savez za Srbiju, koji je već proglasio bojkot prolećnih izbora, za sada se javno ne izjašnjavaju o tome ima li mogućnosti da na glasanje ipak izađu ukoliko se izbori budu raspisani za 3. maj.

Nezvanično se pak može čuti da do tog datuma ima manje od šest meseci što je nedovoljno za postizanje održivih i fer izbornih uslova, dok na sam pomen pomeranja termina izbora vlast burno reaguje.

Iako je predsednik države nedavno najavio da će izbori biti održani krajem marta ili početkom aprila, krajem prošle nedelje pojavila su se tumačenja da bi izbori mogli biti održani 3. maja kada je i krajnji rok za to. Najpre je to kao eventualnu mogućnost naveo Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo u kontekstu da se do tada mogu ispuniti i sprovesti dogovori postignuti u dijalogu vlasti i opozicije uz posredovanje evropskih parlamentaraca. On, kao jedan od učesnika dijaloga, je to rekao uoči druge runde tih razgovora koji je vođen u četvrtak i petak.

O tome je govorio i Raša Nedeljkov programski direktor Crte, takođe jedan od učesnika dijaloga, objasnivši da promene zakona ništa ne vrede ako se ne primenjuju. Kao ilustraciju je naveo to da se kao datum redovnih izbora u javnosti pominje mart, iako u tom terminu, po zakonu, mogu biti održani samo vanredni izbori. „Izbori mogu biti između 19. aprila i 3. maja, to je zakonski rok. Mogu biti raspisani 6. marta. Čak se i oko sitnih stvari u potpunosti ignoriše šta piše u zakonu i Ustavu“, naveo je Nedeljkov gostujući na televiziji N1. Predsednik države je reagovao i rekao da izbore ne raspisuje Antonijević nego predsednik zemlje.

Najozbiljnija reakcija vlasti uz tvrdnje da nema pomeranja termina izbora došla je ipak posle informacija da se o 3. maju pričalo i na posebnom i odvojenom sastanku evropskih posrednika i predstavnika Saveza za Srbiju. Prema saznanjima Danasa, evropski parlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik pitali su lidere Saveza postoji li šansa da na izbore izađu 3. maja ukoliko se do tad postigne ozbiljan pomak u stvaranju uslova za demokratske izbore. Izvori Danasa kažu, da su predstavnici opozicije zasad odbacili takvu mogućnost, jer oni traže da se izbori pomere na jesen kako bi, najmanje devet meseci, trajalo sprovođenje eventualnog dogovora vlasti i opozicije.

Tokom razgovora predstavnika vladajuće strukture i stranaka koje još nisu proglasile bojkot u Narodnoj skupštini, prema rečima Milana Antonijevića nije se govorilo o datumu održavanja izbora. On veruje da će to biti tema narednog okruglog stola u decembru.

Antonijević je juče za RTS naglasio da informacije koje su se pojavile u medijima da je na sastanku evropskih parlamentaraca sa predstavnicima opozicije dogovoreno nešto što izlazi iz okvira onoga o čemu se priča u Skupštini Srbije ne odgovaraju istini.

„Imali smo pred sobom i tabelu o tome šta je sprovedeno i šta treba da se uradi, a neka nova pitanja su stavljena na sto od strane pregovarača, što je dobro“, rekao je Antonijević. Govoreći o datumu izbora, Antonijević kaže da je govorio o mogućnosti po zakonu i po Ustavu izbori budu održani do 3. maja.

„Sve ono što je dogovoreno na sastanku stavljeno je i u zaključke i u saopštenja koja su izdali evropski parlamentarci, datum se ne pominje, tako da je to jasan odgovor“, objašnjava Antonijević. On veruje da će se o tome govoriti na narednom okruglom stolu u decembru i napominje da je lista zadataka prilično velika. „Malo je neslaganje o viđenju šta je sve sprovedeno u potpunosti, šta delimično, šta uopšte nije ni započeto“, ukazao je on i preneo stanovište Evropskog parlamenta da je još mnogo toga potrebno uraditi da bi se prva lista sprovela.

Zelenović: SZS istrajan u bojkotu

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, je gostujući juče na N1 rekao da je opozicija spremna da razgovara i sa crnim đavolom, ako je potrebno, ali da se od početka dijaloga o izbornim uslovima ništa ne dešava, već da je svaki sledeći sastanak cirkus koji proizvodi Vučić. Zato je SZS istrajan u stavu da se, u ovakvim uslovima, naredni izbori bojkotuju. „Ne mogu da verujem da neka ozbiljna odluka sutra može da se donese, i da opozicija nije u njoj, i da 1,6 miliona ljudi nije u njoj“, poručio je Zelenović, jedan od učesnika sastanka sa evropskim parlamentarcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari