Dijalog između Beograda i Prištine treba da počne što pre. Predizborna kampanja na Kosovu nesumnjivo predstavlja otežavajuću okolnost, ali ipak smatram da to nije suštinska prepreka rešavanju praktičnih pitanja.

Na kraju krajeva, dijalog će biti forsiran zbog sopstvenog interesa, pošto obe strane dobro znaju da je rešenje problema neophodno za uspešnu budućnost – ocenjuje za Danas Volfram Mas, ambasador Nemačke u Beogradu.

„Koliko mi je poznato“, ističe Mas, „obe strane su spremne da odmah krenu sa razgovorima“. On ne očekuje da rešenja na relaciji Beograd Priština budu postignuta odmah,“zbog čega je potrebno da obe strane, osim angažmana, pokažu i strpljenje“. Kako navodi naš sagovornik, u fokusu dijaloga treba da bude rešavanje praktičnih pitanja koja će ljudima na Kosovu olakšati život. „Očekujem da će obe strane imati jak sopstveni interes da pronađu konkretna rešenja. Mislim da se nekom posmatraču sa strane može samo preporučiti da se pouzda u to da Beograd i Priština u razgovorima najbolje znaju šta građane tišti“, ukazuje Mas.

On smatra da je u najnovijem izveštaju Evropske komisije jasno stavljeno do znanja da EU neće dovesti u pitanje približavanje Srbije evrointegracijama, kao i to da EU i njene zemlje članice, kroz svakodnevnu pomoć, dokazuju da Srbija nije sama na tom putu. „Sada je važno da se savladaju potrebne etape na putu približavanja. To neće uvek biti jednostavno, ali mnoge zemlje članice EU su taj put već uspešno prevalile. Zašto ne i Srbija? Izveštaj o napretku je na tom planu od velike pomoći, jer se u njemu identifikuju izazovi sa kojima se Srbija suočava“, zaključuje Volfram Mas.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ocenjuje za Danas da Beograd i Priština moraju još više da rade na unapređenju odnosa, „a to može da se postigne kroz dijalog dve strane“. Kako ističe, razgovori moraju da počnu što pre, kako bi se krenulo sa rešavanjem onih pitanja koja se tiču života građana na Kosovu.

„Izveštaji o napretku neke zemlje na njenom putu evrointegracija se rade za celu godinu. Odnosi između Beograda i Prištine su počeli da se poboljšavaju tek pre nekoliko meseci i zbog toga u ovogodišnjem izveštaju o napretku Srbije ka EU stoji da saradnja mora biti kooperativnija“, ukazuje Maja Kocijančić.

Državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Verner Hojer je rekao da Srbija, uz reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, ima i zadatak da zauzme konstruktivniji politički stav prema Kosovu. Hojer je ocenio da se trenutno vode mnogi diskretni razgovori, ali i da je potpuno preuranjeno davati prognoze o mogućim kompromisima.

''I pored najbolje volje predsednika Borisa Tadića, unutrašnja politika Srbije mu neće olakšati put da preduzme korake koji će voditi ka uspehu. Ti koraci bi za stanovništvo Srbije predstavljali preveliki zahtev, a opozicija bi ih još preuveličala“, rekao je Hojer na sednici odbora Bundestaga za pitanje EU.

U najnovijem izveštaju Evropske komisije od Srbije se traži „predusretljiviji stav“ prema učešću Kosova u regionalnoj saradnji i trgovini, uz priznavanje zasad spornog carinskog pečata Kosova i dalje unapređenje saradnje s Euleksom, posebno oko sređivanja prilika na severu Kosova.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa ocenjuje za Danas da je cilj EU isključivo vezan za sprečavanje trgovine drogom, ljudima i oružjem, a da je pitanje carinskih pečata samo usputno.

– EU vidi Kosovo kao vrlo problematičnu teritoriju, i oni hoće da spreče trgovinu ljudima, oružjem i drogom. Njih baš briga da li će Srbija da prizna carinske pečate, ili ne. Srbija je u takvoj postavci stvari filter za sprečavanje ulaska, odnosno trgovinu gore navedenim stvarima i tu je cela istina – zaključuje Nikolić.

Srbija je napravila značajan pomak u oblasti carina, konstatovano je u godišnjem Izveštaju o napretku Evropske komisije. U Izveštaju je pozdravljeno usvajanje novog Carinskog zakona koji je većim delom usaglašen sa zakonodavstvom EU. Srpska carinska služba je posebno pohvaljena za jačanje administrativnih kapaciteta, pre svega u oblasti naknadnih carinskih kontrola i sistema analize rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari