Izbori neizvesni i zbog opozicije i zbog Kosova 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Sagovornici Danasa s političke scene Srbije nezvanično tvrde da predsednik Srbije i lider SNS još nije odlučio da li će raspisati vanredne parlamentarne izbore u ovoj godini, ističući da on učestalim pominjanjem takve mogućnosti „plaši opoziciju, kako bih ih odvratio od organizovanja protesta pre i tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina“, zakazane za 17. januar.

Naši izvori ističu da Vučić „ne želi da demonstracije budu održane pred očima Putina jer bi to bilo ponižavajuće za njegov imidž kod ruskog predsednika“.

„Izbori se Vučiću u ovom trenutku ne isplate, ukoliko baš ne bude doveden u pitanje njegov legitimitet. U slučaju raspisivanja izbora realno je očekivati bojkot opozicije, što bi za predsednika Srbije bilo nezgodno. Dakle, on će gledati da to odloži – bolje da se sa time suoči 2020. nego ove godine. Dok god se glasno buni takozvana srednja klasa, Vučić se ne plaši za svoju vlast. Čim bude video da su digli glas i ostali društveni slojevi, počeće da ga hvata panika. U tom kontekstu, potrebno je medijsko i terensko delovanje opozicije, ali to, za sada, nije slučaj“, navode pojedini sagovornici Danasa.

S druge strane, politikolog Boban Stojanović kaže za Danas da je „gotovo siguran“ da će biti vanrednih izbora.

– Vučiću su izbori potrebni kako bi dobio na vremenu povodom pitanja Kosova, ali i da bi obnovio mandat pre potpisivanja bilo čega u vezi sa Kosovom, jer ne sme ništa da uradi u 2019. godini, a da onda ide 2020. na redovne izbore. Isto tako mu ide u prilog da što pre „izazove“ Savez za Srbiju na izbore. Na Vučićevu odluku da eventualno ne bude vanrednih izbora mogu da utiču najavljeni bojkot izbora od strane opozicije i pitanje lokalnih izbora 2020, odnosno da li SNS sme da „pusti“ samostalno lokalne izbore. Ali, svakako mislim da će Vučić ići na još jedne vanredne izbore, odnosno da će imati više razloga za njihovo raspisivanje, nego protiv, smatra Stojanović.

Aleksandar Vučić je, podsetimo, u novogodišnjem intervjuu za portal Espreso izjavio da „u martu ili aprilu ulazimo u izbornu godinu… mislim da na izbore možemo da idemo, ima ideje unutar stranke da ja vodim izbornu listu SNS pre nego što dođe neko drugi, čini mi se da bi im to moglo doneti ubedljivije rezultate, ali mnogo je važnije videti šta je u interesu građana Srbije“.

Faktor plus: SZS na 14 odsto

Gotovo polovina građana Srbije ne očekuje izbore u 2019. godini, dok 30 odsto misli da će ih biti, jedan je od rezultata najnovijeg istraživanja agencije Faktor plus, objavljenog u Politici. U slučaju održavanja parlamentarnih izbora 53,8 odsto građana bi glasalo za Srpsku naprednu stranku, dok bi Savez za Srbiju imao podršku 14,4 odsto birača, a cenzus bi prešli još socijalisti sa podrškom od 9,8 odsto. Aleksandar Vučić je sa 57 odsto podrške ostavio najjači pozitivan utisak, a potom sledi Dragan Đilas sa sedam odsto podrške i Vuk Jeremić sa šest odsto, glasi nalaz Faktor plusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari