Tri zakona čije usvajanje je neophodno za raspisivanje predsedničkih izbora – o predsedniku Republike, o izboru predsednika Republike, o vojsci i o odbrani, gotova su i nakon što ih Vlada usvoji, stižu u skupštinsku proceduru na usvajanje. To znači da su spekulacije da će predsednički izbori biti održani 9.

Tri zakona čije usvajanje je neophodno za raspisivanje predsedničkih izbora – o predsedniku Republike, o izboru predsednika Republike, o vojsci i o odbrani, gotova su i nakon što ih Vlada usvoji, stižu u skupštinsku proceduru na usvajanje. To znači da su spekulacije da će predsednički izbori biti održani 9. decembra ukoliko do 9. novembra ne bude doneta odluka o eventualnoj izmeni Ustavnog zakona sve bliže istini, iako predstavnici vladajuće koalicije to još ne žele da potvrde.
Kako Danas nezvanično saznaje, Skupština će zasedati i danas i sutra kako bi se završila rasprava i glasanje o paketu zakona koji su trenutno na dnevnom radu i prešlo na set izbornih zakona tokom naredne nedelje. Na pitanje koliko ima istine u informaciji da je postignut dogovor da izbori budu raspisani 9. decembra, Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe DS kaže da ne može da potvrdi da je takav dogovor napravljen, ali je istakla da se DS zalaže da se predsednički izbori održe u decembru, a lokalni i za vojvođanski parlament raspišu do 31. decembra, a održe do kraja marta. I ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je juče rekao da bi predsednički izbori trebalo da budu održani u decembru.

Jovanović predsednički kandidat LDP

Predsedništvo Liberalno-demokratske partije donelo je odluku o učešću na predsedničkim izborima i predložilo Glavnom odboru predsednika stranke Čedomira Jovanovića za kandidata. Takođe, Predsedništvo LDP smatra da je najbolje rešenje za Srbiju raspisivanje i parlamentarnih izbora.

Predsedničku kandidaturu Dragana Markovića Palme, predsednika Jedinstvene Srbije i gradonačelnika Jagodine juče je za skupštinskom govornicom najavio poslanik Petar Petrović.

Ilić najavio bojkot

Predsednik Nove Srbije i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić neće učestvovati na predsedničkim izborima ako oni budu raspisani za 9. decembar, navodi se u Ilićevoj izjavi dostavljenoj medijima. „Odbijam da učestvujem na predsedničkim izborima, ako ih Dulić raspiše za 9. decembar. Ovi izbori nisu u interesu Srbije i nije ni moralno, ni odgovorno, ni ljudski raspisivati izbore za dan uoči završetka pregovora. Ja neću učestvovati na izborima u trenutku kada se vodi odlučujuća borba za Kosovo“, izjavio je Ilić.

Žarko Obradović, poslanik SPS, rekao je novinarima da bi održavanje predsedničkih izbora 9. decembra, otvorilo političku krizu i učinilo položaj države nestabilnim.
– Mi ćemo na Glavnom odboru doneti odluku i ako sve stranke budu učestvovale i mi ćemo – kaže Obradović.
Potpredsednik SRS Dragan Todorović izjavio je da bi predsednik parlamenta pogazio Ustav ukoliko bi raspisao predsedničke izbore za 9. decembar bez usvajanja neophodnih zakona za njihovo sprovođenje. On je rekao da su spekulacije o mogućem raspisivanju izbora prilično osnovane, jer je predsednik parlamenta verovatno dobio uveravanje da će u kratkom roku biti usvojeni svi neophodni zakoni.
– Donećemo odluku o učešću na izborima, posle njihovog raspisivanja – rekao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari