Izbori: Šta ako pogrešno zaokružite i šta su "zatvornice" 1Foto: CRTA

Raša Nedeljkov iz posmatračke misije „Građani na straži“, rekao je gostujući u Dnevniku N1 da će više od 900 posmatrača CRTE pratiti predsedničke izbore na reprezentativnom slučajnom uzorku od 450 biračkih mesta.

„Na osnovu njih ćemo moći da kažemo u kojoj meri su poštovane procedure i kakvi su rezultati“, kaže on. Podseća da građani moraju da ponesu važeću ličnu kartu ili pasoš.

„Mogu da ponesu ličnu kartu kojoj je istekao rok, ali u tom slučaju moraju da ponesu i potvrdu MUP-a da su podneli zahetv za izdavanje nove“, objašnjava on. Nedeljkov napominje da nije dozvoljeno korišćenje foto aparata na biračkom mestu, kao i da neovlašćenim licima nije dozvoljeno da budu na biračkom mestu, već to mogu samo građani i članovi biračkih odbora.

„Takođe, nije dozvoljeno vođenje paralelnih evidencija niti kampanja u krugu od 50 metara od biračkog mesta“, naglašava on. Nedeljkov dodaje da starija lica ili osobe s invaliditetom mogu da prijavom do 11 časova biračkom odboru na kojem bi inače glasali zamole da odbor izađe na teren, koji je u zakonskoj obavezi da to učini.

Govoreći o nevažećim listićima, Nedeljkov napominje da se oni računaju u izlaznost, ali da glas nije ubrojan. Ukoliko neko pogreši prilikom glasanja, dodaje da zakon dozvoljava docrtavanje ili precrtavanje, ali da glasači rizikuju da glasački listić bude ocenjen kao nevažeći.

„Ako naprave grešku, najsigurnije je da zaokruže onog za koga bi glasali i da prectaju sve ostale kandidate“, objašnjava Nedeljkov. On kaže da je Republička izborna komisija (RIK) predvidela korišćenje „specijalno kodiranih plastičnih zatvornica“.

„U njima će se vreća sa glasačkim listićima zatvoriti i tako transportovati do RIK-a koji treba da konstatuje da li je vreća neoštećena došla sa biračkog mesta. Zatvornica je takva da garantuje integritet vreće odnosno ne može da se prekine pa da se posle simulira netaknutost“, kaže Nedeljkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari