-Izbora za beogradski parlament neće biti, jer gradska vlast ima apsolutno stabilnu većinu i dobre rezultati rada, a istovremeno gradonačelnik Beograda Siniša Mali nema namere da podnese ostavku. Izbori za grad Berograd, prema saznanjima Danas, mogli bi biti održani zajedno sa predsedničkim izborima naredne godine, kada predsedniku Tomislavu Nikoliću istekne mandat.

Neodržavanje izbora u Beogradu za pojedine analitičare predstavlja dokaz da SNS nije siguran u sopstvenu pobedu u Beogradu, dok za druge toznači da u SNS ne postoji konsenzus oko održavanja ovih izbora.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, saopštio je juče da neće podneti ostavku, a da će građani imati priliku da kažu šta misle o radu gradske vlasti na izborima za svih 17 opština, koji će biti održani kad i parlamentarni ovog proleća. On je naveoda gradska vlast ima veoma jasan program šta i kako radi, kao i podršku građana za započete projekte, poput Beograda na vodi i drugih, koji su, kako je rekao, važni za život Beograđana. „Sigurno neću uslišiti molbu Balše Božovića i priče o mojoj ostavci su još jedna u nizu besmislenih laži DS. Tako su lagali o 24 stana u Bugarskoj, koje nemam, i da je premijer bio u Dubaiju, a nij bio„, izjavio je Mali.

I socijalista i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević smatra da nemarazloga za raspisivanjem gradskih izbora, jer vlast u glavnom graduima apsolutno stabilnu većinu i dobre rezultati rada.

„Rezultati izbora za skupštine opština će pokazati raspoloženje građana. Ako građani tada nama iskažu nepoverenje ili budu imali primedbe na naš rad, možemo da razgovaramo, ali plašim se da 25. aprila nećete naći nikog iz opozicije da vam prokomentariše rezultate, jer im rezultati neće ići na ruku“, ocenio je juče Nikodijević.

Opozicija, međutim, ne vidi razloge zbog čega vlast raspisuje izboreu svim beogradskim opštinama, a nije spremna na izbore za gradski parlament . Napominju da je cilj naprednjaka da „šlepajući“ se uz parlamentarne izbore i Aleksandra Vučića osvoje vlast u većini opština, ali da nisu sigurni da će im Beograđani dati podršku na izborima za prestonicu.

„Nema poente da se raspisuju izbori za Voždovac i Zemun, a da se ne raspišu izbori za grad Beograd“, kaže funkcioner DS Balša Božović, pozivajući Malog da podnese ostavku u roku kako bi se izbori za grad Beograd održali istog dana kada i lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji. „Neodržavanje gradskih izbora je vrsta potvrde da SNS nije siguran u pobeduu Beogradu, jer tu najlošije stoje, što govore i sva objavljena i neobjavljena istraživanja“, tvrdi on.

– Ako se radi o takozvanoj obnovi demokratskog legitimiteta, kao što tvrde provladini analitičari, onda bi najviše smisla imala provera legitimiteta u Beogradu, ne samozbog podrške koje tamošnja vlast ima kod građana, već i zbog kontroverzne teme zvane Beograd na vodi, kaže Đorđe Vukadinović, politički analitičar. On smatra da će naprednjacimaizbori u sedamanaest gradskih opština poslužitipred građanima kao vrsta supstitutaza gradske izbore. Vukadinović ističe da opštinski izbori nemaju tu težinu koju nose gradski , jer građani prosto nisu zainteresovani za glasanje na lokalu.

Za razliku od Vukadinovića Dragomir Anđelković, politički analitičar smatra da je Beograd za vladajuću stranku lakši cilj, nego što su to izbori na Vračaru ili Starom gradu.

„Ako posmatramo sa partijskog stanovišta SNS odgovara da ide i na beogradske izbore, a razlog zog čega se ne ide, je verovatno to što u SNS postoje različite struje.Mislim da postoji mnogo interesa unutar partije kada je Beograd u pitanjui ti se interesijednostavno nisu složili“, ocenjuje Anđelković.

 Živković: Voždovac i Zemun nevažni

Podnošenje ostavki predsednika opština Zemun i Voždovac, obojice iz redova SNS, je nevažan potez, ocenjuje za Danas predsednik Nove stranke Zoran Živković. Prema njegovim rečima, gradske opštine, pogotovo beogradske, inače imaju male nadležnosti i više imaju simboličnu a manje realnu vlast i samim tim manju odgovornost prema građanima. „Važno je raspisati izbore za grad Beogradi dati priliku Beograđanima da odluče da li su zadovoljni Vučićevim (Sinišom) Malim, koji je u `aferama do guše`. Mali nije ništa uradio za Beograd tokom svog mandata“, ocenjuje Živković.

On je nedavno ocenio i dapripreme za krađu na izborima očigledne i uporedio situaciju na lokalu sa 1996. i 2000. godinom.

U prostorijama Živkovićeve Nove stranke juče su se sastala i komisija opozicionih partija osnovana za praćenje izbornih dešavanja. Nakon sastanka ovog tela, u kome su predstavnici Nove, DDS, Pokreta za preokret, ZZS, Dveri, DSS, DJB,SDA Sandžaka i portala NSPM, upućen je poziv medijskim udruženjima, NVO, zaštitniku građana i povereniku za informacije da se pridruže u naporima da se u Srbiji „stvore uslovi za održavanje fer i ravnopravne predizborne i izborne trke“.

B. C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari