Izborna tišina do zatvaranja birališta u nedelju 1Foto: EPA / RONALD WITTEK

Predizborna tišina pred predsedničke izbore počela je u ponoć i trajaće sve do zatvaranja biračkih mesta 2. aprila u 20 sati. Za vreme predizborne tišine zabranjeni su izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju 2. aprila, od 7 do 20 biće dozvoljeno izveštavanje o tome gde su predsednički kandidati glasali, ali bez njihovih izjava. Tokom predizborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju. Tokom predizborne tišine, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ukoliko se ta odredba ne poštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje ponavlja.

U trci za šefa države je 11 kandidata – Aleksandar Vučić, Saša Jankovoić, Saša Radulović, Vuk Jeremić , Nenad Čanak, Miroslav Parović, Luka Maksimović, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, Aleksandar Popović i Milan Stamatović.

Pravo glasa na nedeljnim predsedničkim izborima ima 6.724.172 građana Srbije. To je broj birača utvrđen 17. marta 2017. godine i za 15.269 je manji od broja građana upisanih u jedinstveni birački spisak 2016. godine.

Prema odluci Republičke izborne komisije, za predsedničke izbore štampano je 6.757.793 glasačka listića, odnosno 33.621 više u odnosu na ukupan broj birača. Tih 0,5 odsto više listića predstavljaće rezervu. Glasački listići biće rezedo boje i štampani na jednoj, dve, tri, četiri ili pet jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji. Glasački listići sa jednom ili dve jezičke varijante štampani su na hartiji formata A-4, a oni sa tri, četiri ili pet jezičkih varijanti na hartiji formata A-3.

Građani Srbije na predstojećim izborima moći će da glasaju na 8.523 biračka mesta, od čega 8.224 u opštinama, odnosno gradovima, i 29 biračkih mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija. Na izborima za predsednika Srbije glasaće se i na 90 biračkih mesta na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohije. Glasovi se ni ovoga puta neće brojati na Kosovu već će, po upustvu RIK-a, glasovi biti brojani u Vranju i Raškoj, uprkos odluci Ustavnog suda koji je dva puta utvrdio da je to nezakonito.

U inostranstvu će biti otvorena 53 biračka mesta u 32 zemlje. Srpski državljani u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasaće na izborima za predsednika Srbije dan ranije, i to 1. aprila, a glasanje će biti obavljeno od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu. Na izborima za predsednika Srbije glasaće se u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj i Švedskoj, i to 2. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštiti, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Republička izborna Komisija donela je i rešenje po kome će birači, koji 2. aprila budu na službi u Vojsci Srbije, moći da glasaju na 67 biračkih mesta u Srbiji, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, u saradnji sa Republičkom izbornom komisijom, omogućili su svim svojim pripadnicima da mogu da ostvare svoje biračko pravo na predsedničkim izborima 2. aprila. Pored toga, ministar odbrane Zoran Đorđević je još 9. marta izdao naređenje da se svim profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije na dužnostima van mesta prebivališta i licima na školovanju i usavršavanju u vojnoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i punoletnim učenicima Vojne gimnazije, slušaocima Kursa za rezervne oficire i licima na dobrovoljnom služenju vojnog roka, omogući da izađu na glasačka mesta u mestima gde su upisani u biračke spiskove.

Takođe su i lica koja se nalaze u multinacionalnim operacijama i na školovanju u inostranstvu blagovremeno obaveštena kako mogu da ostvare svoje biračko pravo preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u inostranstvu.

Najveći broj pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije svoje biračko pravo ostvariće u mestu prebivališta, na glasačkom mestu gde su upisani u birački spisak. Onima koji su na dan izbora službeno angažovani u komandi, jedinici ili ustanovi, biće omogućeno da odu na glasačko mesto i glasaju. Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka i osobe koje se nalaze na školovanju u zemlji dobiće vikend odsustvo kako bi mogli da odu u mesta gde su upisani u birački spisak i glasaju.

Pripadnicima koji su službeno sprečeni da na dan glasanja izađu na mesto gde su upisani u birački spisak, omogućeno je da glasaju u najbližim naseljenim mestima u kojem realizuju zadatak. Tako će svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u skladu sa dosadašnjom praksom, moći da ostvare svoje biračko pravo, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Republička izborna komisija odlučila je da će građani kojima je istekla lična karta, moći da glasaju na predsedničkim izborima 2. aprila uz potvrdu MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte. Oni će biračkom odboru morati da pokažu i staru ličnu kartu.

„Bolesni koji se na dan glasanja nađu u bolnici, moći će da glasaju ako izađu do biračkog mesta, ili ako je bolnica na opštini na kojoj je njihovo biračko mesto. U tom slučaju oni će morati u nedelju da od biračkog odbora zatraže da neko od članova tog tela dođe u boolnicu kako bi oni glasali. Ukoliko se bolesnici nađu u nekoj zdravstvenoj ustanovi koja je van njihove opštine onda neće biti u prilici da glasaju“, objašnjava za Danas Željka Radeta, članica Republičke izborne komisije.

Predsedničke izbore u nedelju će pratiti OEBS koji će imati osam posmatrača, iz Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava. Tim sačinjavaju stručnjaci iz oblasti prava, politike, medija, i predstavljaju ograničenu misiju posmatrača izbora. Misija će izvršiti procenu izbornog procesa u skladu sa obavezama OEBS i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom. Ona će posebno razmotriti pitanja kao što su pravni okvir, registracija glasača, okruženje za kampanju i njenu medijsku pokrivenost, kao i žalbenog postupka. Nakon izbora Misija će pripremiti svoj finalni izveštaj u roku od osam nedelja.

Izbore će posmatrati još sedam stranih posmatrača i to predstavnici Interparlamentarne skupštine Zajednice Nezavisnih Država, Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i ambasadama Francuske, Austrije, Švedske, Holandije, Rumunije, SAD, Velike Britanije, Bugarske, Ukrajine, kao i Centralne izborne komisije BiH i Državne izborne komisije Makedonije. Izbore će posmatrati i predstavnici iz Danske – organizacija Inicijativa za dijalog i demokratiju – Silba i dva posmatrača Centralne izborne komisije Ruske Federacije.

Data su i ovlašćenja domaćim posmatračima Jukomu, Cesidu i udruženjima Građani na straži i Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Domaći posmatrači moći će do 27. marta da podnose prijave za praćenje rada RIK-a, odnosno biračkih odbora.

Redosled kandidata na listiću biće:

  1. Saša Janković koga je za predsednika Srbije predložila Grupa građana „Za Srbiju bez straha“
  2. Vuk Jeremić – kandidat Grupe građana „Moramo bolje“
  3. Miroslav Parović – kandidat Narodnog slobodaraskog pokreta
  4. Saša Radulović – kandidat Grupe građana „Dosta je bilo“
  5. Luka Maksimović – kandidat Grupe građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako
  6. Aleksandar Vučić – kandidat vladajuće koalicije – SNS, SPS-Ivica Dačić, Socijaldemokratska partija Srbije-Rasim Ljajić, Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma, PUPS-Milan Krkobabic, Pokret socijalista-Aleksandar Vulin, Srpski pokret obnove-Vuk Drašković, Pokret SNAGA SRBIJE-BK-Bogolub Karić, Savez vojvodanskih Madara-Ištvan Pastor.
  7. Boško Obradović – kandidat Srpskog pokreta Dveri
  8. Vojislav Šešelj – kandidat SRS
  9. Aleksandar Popović – kandidat Demokratske stranke Srbije
  10. Milan Stamatović – kandidat Grupe građana „Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović“
  11. Nenad Čanak – kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari