Izetbegović će tražiti ukidanje imena RS? 1

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović planira da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu, kojom će pokušati da ospori naziv Republike Srpske, objavile su “Narodne”, pozivajući se na izvor blizak lideru SDA.

Tezu za osporavanje Republike Srpske baziraće na tome da se u njenom nazivu prepoznaje samo jedan narod i da je on diskriminatorski po građane koji nisu Srbi, podvlačeći da je uspostavljen u Skupštini srpskog naroda, bez učešća Bošnjaka i Hrvata.

Prema saznanjima “Narodnih“, Izetbegović će se pozvati i na odluku Ustavnog suda iz 2000. godine, kojom je umesto člana 1. Ustava RS, koji je glasio da je “RS država srpskog naroda i građana koji u njoj žive“, određeno da je “RS jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, te da Srbi, Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, ravnopravno učestvuju u vršenju vlasti“.

Timovi Bakira Izetbegovića iz predmeta koje su protiv Srba vodili Haški tribunal i Sud BiH, vade delove presuda kojim pokušavaju da dokažu da je na teritoriji RS izvršeno sistematsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, pokušavajući da dokažu da je sve kulminiralo genocidom u Srebrenici i da je, shodno tome, RS genocidna tvorevina u kojoj nesrpski narod pod tim nazivom ne oseća sigurnost, tvrdi sagovornik „Narodnih“.

Izvor „Narodnih“ tvrdi da Izetbegović veruje da će za odluku o ukidanju naziva Repubila Srpska glasati troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija Ustavnog suda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari