Ivanić, Čović, Vučić i Izetbegović juče u Palati Srbije Foto: EPA-EFFE/KOCA SULEJMANOVIC

Konferencija je održana nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa trojicom članova Predsedništva, koji su bili u poseti Beogradu. Osim fizičkog prisustva, na toj konferenciji nije bilo predviđeno da i Izetbegović govori, već samo predsednik Srbije i predsedavajući Predsedništva, iako su gotovo sva novinarska pitanja bila zapravo upućena Izetbegoviću. S obzirom na to da ga je Vučić u svom obraćanju novinarima u nekoliko navrata, u njegovom prisustvu, posredno optužio da je krivac zbog kojeg nije postignut dogovor o razgraničenju Srbije i BiH, navodeći da ne razume u čemu je problem rešiti tu stvar prostom razmenom teritorija – metar za metar, očekivalo se da će predsednik Srbije dati reč „prozvanom“ gostu da kaže nešto u svoju „odbranu“.

Pošto se to nije dogodilo, odgovor na to pitanje potražili smo u Sarajevu, iako je Bakir Izetbegović fizički bio prisutan u Beogradu. Kako smo saznali, Izetbegović se protivi predloženom rešenju razmene teritorije u kontekstu razgraničenja dve države, zato što, kažu sagovornici našeg lista, ne vidi smisao u tome da BiH nešto da, a da istovremeno dobije nesrazmerno nešto zauzvrat.

Predstavnik bošnjačkog dela naroda u BiH se zalaže za, kako su nam preneli naši sagovornici, „evropsko rešenje“, u kojem bi granice ostale iste onakve kakve su nastale još 1943. godine, takozvane „avnojevske granice“, odnosno one koje su potvrđene 1991. godine. Ovo rešenje sagovornici našeg lista nazivaju evropskim, zato što, između ostalog, podrazumeva ukidanje granica ulaskom dve države u EU. Rešenje problema koji sada postoje na terenu, prema mišljenju Izetbegovića, trebalo bi, prenose nam naši izvori, tražiti u stvaranju specijalnih uslova za život ljudi koji se nalaze u tim pograničnim predelima, koji bi olakšali tamošnju svakodnevicu.

Vučić je juče u nekoliko navrata rekao novinarima da je mislio da je problem granica rešen još u septembru, kada je boravio u poseti Sarajevu i da je sada iznenađen, kao i ostala dvojica članova Predsedništva BiH, novonastalim ishodom. Mladen Ivanić je posle konferencije novinarima u holu Palate Srbija, gde su se odigrali sastanci, stavove Izetbegovića prema pitanju granica nazvao frustracijama, odnosno pravljenju teorija zavere tamo gde ima nije mesto, dok je Čović u zvaničnom obraćanju javnosti zajedno sa Vučićem praktično potvrdio stavove svog kolege iz Beograda.

Ono što je, međutim, nerešivost problema razgraničenja stavilo u pozadinu pažnje javnosti, bio je samostalni istup Bakira Izetbegovića na pomenutoj konferenciji za novinare, kada je reč o stavu BiH prema Kosovu, odnosno njegovoj izjavi da bi ta država trebalo da prizna kosovsku nezavisnost. Nakon prethodnih neprijatnosti u kojima se govorilo o njegovoj odgovornosti po pitanju nerešenih pitanja granica, bez prilike da se Izetbegović išta pita ili da izrazi svoj stav, iako je sve vreme stajao iza Vučića i Čovića, situacija na konferenciji je kulminirala njegovim „ispadanjem iz protokola“, kada je spomenuta tema o Kosovu. Naime, pre toga je Vučić je saopštio javnosti da je na sastanku dobio uveravanja da će BiH poštovati integritet Srbije sve dok Srbija ne odluči drugačije od faktičkog stanja, isto kao što Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH. Na to se nadovezao Dragan Čović, koji je rekao da će se BiH prilagođavati stavovima Beograda u vezi sa unutrašnjim pitanjima Srbije.
Međutim, pred kraj konferencije, Izetbegović je podigao ruku i tražio priliku da se i on izjasni po tom pitanju: „Međunarodna politika i stavovi će se odlučivati u Sarajevu, uzećemo u obzir stavove zemalja u okruženju, ali i sa EU. Spoljna politika se vodi u BiH. Zamolio sam Čovića da iznese vlastiti stav“, rekao je Izetbegović. To je izazvalo kod predsednika Srbije očiglednu uznemirenost, pa je na više istovremenih i istovetnih pitanja novinara upućenih Izetbegoviću: „Šta to konkretno znači?“, Vučić podviknuo: „Ja ću da vam objasnim!“ Potom je rekao da je on citirao stav koji mu je saopšten na sastanku sa trojicom članova Predsedništva, kao i da je isto „ovako“ i kada je reč o pitanju granica i svega drugog.

Iako je postojala mogućnost da se u holu Palate Srbija, osim Mladena Ivanića, novinarima obrati i odgovori na njihova pitanja i Bakir Izetbegović, to se, ipak, nije dogodilo, jer kako nam je preneto viđenje ishoda, to bi se pretvorilo u novu konferenciju za novinare, s obzirom na veliki broj novinarskih ekipa spremnih da postave pitanje bošnjačkom članu Predsedništva BiH, što je očigledno htelo da se izbegne.