Izjava Tomislava Nikolića šovinistička i rasistička 1Foto: Antonio Cotrim/EPA

Izjava Tomislava Nikolića o tome da predsednik Kosova Hašim Tači nije video nizak zid u životu predstavlja šovinistički, rasistički i nacionalistički ispad šefa države, ocena je sagovornika Danasa – istoričarke Dubravke Stojanović i psihologa i političara Žarka Koraća.

Predsednik Srbije je tokom službene posete Portugalu, govoreći o razgovorima koje je u Briselu vodio sa kosovskim zvaničnicima, rekao da su predstavnici Beograda upozorili Prištinu da je dogovoreno da zid u Kosovskoj Mitrovici bude visok 80 centimetara, a da je Priština „izigrala“ taj dogovor i sada traži da se on potpuno sruši.

– Pitao sam Tačija koliki je zid oko tvoje kuće, tri metra? Što ti onda smeta zid od 80 centimetara, tako nizak zid nisi video u životu? – rekao je Nikolić u Lisabonu.

– To jeste primer šovinizma, rasizma i svake vrste ponižavanja „protivnika“ – ističe istoričarka Dubravka Stojanović za Danas.

Ona napominje da je takav javni govor predsednika Srbije odraz onoga što Tomislav Nikolić veruje da je dobitna politika u Srbiji.

– Dosad je bio u pravu, a na izborima ćemo videti da li se nešto promenilo u ovdašnjoj političkoj kulturi – smatra Stojanović.

Prema oceni Žarka Koraća, samostalnog poslanika u Skupštini Srbije na listi Liberalno-demokratske partije, Nikolićeva izjava je vrsta nacionalističkog komentara koji treba da bude „duhovit“.

– Predsednik Nikolić se ponovo vratio u svoju omiljenu ulogu Šešeljevog dobrovoljca iz rata u Slavoniji – ističe sagovornik našeg lista.

Korać upozorava na posledice koje to može imati ne samo za građane Srbije već i za region.

– Nikolić vređa, huška na rat i pravi se važan, misli da je to najbolja izborna kampanja. Sve je to tako jadno i bilo bi tužno da ne proizvodi jako loše posledice u regionu – napominje Korać.

Upitan kako vidi takav istup predsednika Srbije nakon dogovora u Briselu da se „spusti lopta“ i prestane sa vređanjem i lošim govorima kako srpskih zvaničnika o kosovskim tako i kosovskih o srpskim, Korać kaže Nikolić jedno obeća a drugo radi.

– Naravno, on u Briselu obeća da neće komentarisati dogovor, a kada dođe kući, pravi se hrabar i vređa. Čak je i današnja Srbija zaslužila ozbiljnijeg predsednika, a ne sitnog balkanskog politikanta – zaključuje Korać za Danas.

Tomislav Nikolić je osim ove sporne izjave rekao i da administracija u Prištini pokušava da ubrza rešavanje situacije, svesna da se odnosi u svetu menjaju, „da vreme radi za Srbiju, za srpski narod na KiM, i da sad Srbi mogu da očekuju pozitivne signale iz mnogih svetskih prestonica“.

– Prošlo je vreme kada su pojedini, za života, iz stranih država obezbeđivali sebi spomenike i nazive ulica u okviru prištinske administracije. To očigledno više neće biti svetski trend – smatra Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari