Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin demantovao je juče da je demonstrativno napustio sednicu Saveta bezbednosti UN u znak protesta zbog izveštaja šefa Unmika Joakima Rikera, kako su javili pojedini mediji.
– Napuštanje sednice jeste diplomatsko oruđe, ali mi smo pristalice učestvovanja u diskusiji na najprincipijelniji način.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin demantovao je juče da je demonstrativno napustio sednicu Saveta bezbednosti UN u znak protesta zbog izveštaja šefa Unmika Joakima Rikera, kako su javili pojedini mediji.
– Napuštanje sednice jeste diplomatsko oruđe, ali mi smo pristalice učestvovanja u diskusiji na najprincipijelniji način. Zato, ako neko očekuje da ćemo se sami povući iz diskusije o Kosovu ta očekivanja neće biti opravdana – rekao je Čurkin ruskoj državnoj televiziji.
Čurkin je rekao da je saslušao mišljenje kolega u potpunosti i napustio radni deo sastanka, a da je njegov zamenik ostao, tako da njegov izlazak nema diplomatsko značenje koje mu je pripisano.
Prema njegovim rečima Rusija je „protiv“ užurbanog donošenja rezolucije o Kosovu, ali je „za“ dalje razmatranje problema. Čurkin je rekao da Rusija neće podržati rezoluciju koja će kopirati plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, prenosi TV Rusija.
– Sada nije jasno kako će se poneti svi članovi Saveta bezbednosti. Smatram da se ne sme isključiti da će se neki od njih postarati da dovedu do brzog donošenja rezolucije koja bi kopirala Ahtisarijev plan. Očigledno da će Rusija biti protiv toga – naveo je predstavnik Rusije u UN.
Itar-Tas, pozivajući se na diplomatske izvore, navodi da je istupajući na zatvorenoj sednici SB UN Čurkin pozvao na nastavak pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine i usprotivio se nametanju rešenja za status.
– Dužnost Saveta bezbednosti je da da impuls nastavku pregovora s ciljem nalaženja uzajamno prihvatljivog rešenja, da pregovorima da još jednu šansu i vreme za logičan završetak – prenosi agencija Čurkinove reči.
On je naveo da bez saglasnosti obe strane, na osnovu kompromisa, buduće rešenje za status ne može da garantuje stabilno, dugoročno rešenje problema.
– Nametanja rešenja za status ne može biti – ponovio je ambasador Rusije u UN.
On je upozorio da će „formula statusa za Kosovo u svakom slučaju imati karakter presedana“ i da „samo dogovorno rešenje“ može biti podržano u Savetu bezbednosti UN, kao i da ono neće stvoriti negativan presedan za druge krizne zone.
Čurkin je kritikovao situaciju s realizacijom standarda za Kosovo.
– Teško je saglasiti se s optimističkim ocenama situacije u oblasti bezbednosti u Pokrajini. Akti nasilja protiv Srba se nastavljaju, daleko je od idealne i situacija sa slobodom kretanja nealbanaca. Ozbiljno poboljšanje zahteva i socijalno-ekonomska situacija. Umesto što se u potpunosti koncentrišemo na pitanje statusa, ljudi koji snose odgovornost za realizaciju standarda neophodno je da osiguraju makar njihovo minimalno ispunjavanje – kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari