Beograd – Skupština Srbije juče je ekspresno završila načelnu raspravu o poslednjoj, 14. tački dnevnog reda o izmenama članova skupštinskih odbora, a nastavak zasedanja, na kojem će biti raspravljano o amandmanima na Predlog zakona o zaštiti podataka ličnosti i ostalim, zakazan je za utorak. Za govornicom i po hodnicima glavna tema juče je bila odluka Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost

Beograd – Skupština Srbije juče je ekspresno završila načelnu raspravu o poslednjoj, 14. tački dnevnog reda o izmenama članova skupštinskih odbora, a nastavak zasedanja, na kojem će biti raspravljano o amandmanima na Predlog zakona o zaštiti podataka ličnosti i ostalim, zakazan je za utorak. Za govornicom i po hodnicima glavna tema juče je bila odluka Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova. Poslanici opozicije, izuzimajući LDP, predlagali su, pored ostalog, da Srbija zamrzne imovinu članova crnogorske Vlade na svojoj teritoriji i proglasi ih nepoželjnim osobama. Ipak, svi su naglašavali da odgovor Srbije treba da bude odlučan, ali da ne treba da pogodi građane Crne Gore.

Vlatko Ratković (ZES) kaže da je Srbija iznenađena i šokirana odlukom Crne Gore i Makedonije, posebno zbog toga što je usledila dan po glasanju u Generalnoj skupštini. „Podržavamo kao poslanička grupa sve odluke Ministarstva spoljnih poslova i Vlade“, rekao je Ratković.

Član vladajuće koalicije Dragan Marković Palma rekao je da parlament mora da raspravlja o potezu Crne Gore i da vlada mora da izloži svoje poteze. „Milo Đukanović i Filip Vujanović moraju da budu proglašeni za persone non grate. Odnose sa Crnom Gorom treba zamrznuti, a avioni treba da prestanu da lete ka Crnoj Gori“, rekao je Marković. On je poručio da je Srbija „50 godina hranila Crnu Goru“, te da „su nas izdali oni koje smo izdržavali“. Vjerica Radeta (SRS) očekivala je da će vladajuća većina saopštiti šta će Vlada da učini povodom odluke Crne Gore da prizna Kosovo. „ Insistiramo da poslanike i javnost Vlada što pre upozna sa Akcionim planom i da vidimo šta će da uradi sa Crnom Gorom“, rekla je ona.

Vladan Batić, iz poslaničkog kluba LDP ocenio je da reakcija Srbije predstavlja „nastavak nakaradne politike“ i da je odluka o proterivanju ambasadorke Crne Gore pogrešna. Prema Batiću, koliko god da je bila preterana reakcija na „diplomatsku pobedu“ u UN, toliko je „preterana histerija u stvaranju anticrnogorskog raspoloženja“.

Dragan Šormaz (DSS) smatra da će posle Crne Gore uslediti novi talas priznanja Kosova, te onda treba proterati i ambasadore SAD i Velike Britanije „zato što su oni iza ovoga“. Naglasio je da bi trebalo Crnu Goru i Makedoniju tužiti, ali i konfiskovati imovinu članova crnogorske Vlade i njihovih porodica u Srbiji i staviti je u fond za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije.

Poslanički klub Srpske napredne stranke tražio je sazivanje sednice o odluci Podgorice i Skoplja. Borislav Pelević, poslanik ovog kluba, predložio je prekid diplomatskih odnosa. „Makedonija nas toliko ne zanima, to je ionako polušiptarska država, ali bratska Crna Gora nam je zarila nož u leđa“, rekao je on. Srbija treba da prekine sve kontakte sa Crnom Gorom, smatra on, ali treba da vodi računa o 32 odsto građana te Republike srpske nacionalnosti, kao i o mnogim Crnogorcima koji ne podržavaju odluku Đukanovića koji je, prema Peleviću, sklopio nagodbu da bude pošteđen za suđenje zbog šverca cigareta. Komentarišući izjavu zamenika šefa poslaničkog kluba Nove Srbije Miroslava Markićevića da članovi Vlade Crne Gore nisu bezbedni na tlu i u vazduhu iznad Srbije, Pelević je rekao „Bolje je reći da će biti nepoželjni nego nebezbedni“.

Aleksandra Janković (NS) tumačila je izjavu svog poslaničkog kolege kao metaforičnu i rekla da nije mislio na fizičku bezbednost već na „uskraćivanje povlastica na koje su navikli“. „NS nije militantna stranka“, dodala je Janković i ponovila da treba tužiti države koje priznaju Kosovo, a crnogorske zvaničnike proglasiti nepoželjnim.

 

 

Još nema zahteva za posebnu raspravu

Iako su mnogi poslanici Vlade i opozicije tražili da Skupština raspravlja o odluci Crne Gore i Makedonije, potpredsednica Skupštine Gordana Čomić potvrdila je da parlament nije dobio zvaničan, pismeni zahtev. Prethodno je Borislav Pelević novinarima izjavio da je njihov poslanički klub zvanično zatražio skupštinsku raspravu o ovoj temi. Da Skupština treba da raspravlja o odluci Podgorice i Skoplja i odgovorima Beograda smatra i Vlatko Ratković (ZES).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari