Izostanak Nikolića - nastavljeno seljenje političke moći 1Foto: www.wikipedia.org

Sastanak premijera Aleksandra Vučića sa predstavnicima diplomatskog kora je pažljivo unapred medijski najavljen.

Početkom vikenda provladin dnevni tabloid preneo je diskretno tvrdnju da se u vrhu vlasti ozbiljno razmišlja o promeni spoljne politike i da će se nešto o tome znati veći u ponedeljak. U medijskoj pripremi jučerašnjeg sastanka učestvovala je i vlasti bliska privatna televizija koja je informaciju prenosila sa sajta tabloida, inače neverovatno rano dostupnu korisnicima Interneta nego što je to inače slučaj, u udarnim vestima.

Međutim, sem medijske pripreme koja je navodila na pogrešan zaključak o mogućem zaokretu, Vučićev sastanak sadrži jedan značajan element. A to da je premijer praktično preuzeo sve ingerencije predsednika Republike, postavivši se i kao adresa za obraćanje diplomatskom koru. Dosad Vučić nije preduzimao ovako široke zahvate na spoljnopolitičkom planu – mada se redovno viđa sa brojnim ambasadorima, nikada nije nastupio pred velikom grupom njih kao najviši predstavnik države. Najbrojniji sastanak te vrste bili su susreti sa ambasadorima zemalja članicama grupe Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija). Navodno, upravo su mu te diplomate, mnogo pre Bajdena, a ubrzo posle parlamentarnih izbora, prenele očekivanja da će osujetiti ambicije Milorada Dodika u pravcu jačanja samostalnosti Republike Srpske.

A kada je reč o sastancima sa diplomatskim korom, ovakav događaj upriličio je Tomislav Nikolić u oktobru prošle godine prilikom zahteva Prištine da Kosovo bude primljeno u Unesko. Tada se Nikolić obrato skupu od više od 80 diplomatskih predstavnika. Mediji su tada preneli da su se skupu su odazvali svi koji su bili pozvani.

Pre spoljne politike, promene u pravcu seljenja moći od predsednika ka premijeru izvršene su u sferi bezbednosti. Podsetimo, tokom leta predsednik Tomislav Nikolić preneo je ovlašćenje za upotrebu vojske na ministra odbrane zbog moguće eskalacije migrantske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari