Skupština grada Niša juče nije konstituisana jer pre početka sednice, uprkos drugačijim najavama, nije potpisan koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti između DS, koalicije oko socijalista i G17 plus budući da nije postignut dogovor oko direktorskih funkcija u pojedinim javnim preduzećima.

Skupština grada Niša juče nije konstituisana jer pre početka sednice, uprkos drugačijim najavama, nije potpisan koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti između DS, koalicije oko socijalista i G17 plus budući da nije postignut dogovor oko direktorskih funkcija u pojedinim javnim preduzećima.
Na konstitutivnoj sednici su samo verifikovani mandati 61 odbornika, od kojih su po 18 iz SRS i DS-SPO, po sedam iz G17 plus, narodnjačke koalicije i koalicije SPS- PUPS- JS, a četiri iz LDP. Nova sednica Skupštine grada zakazana je za danas u 10 časova, a demokrate i socijalisti kažu da je „moguće“ da DS, koalicija oko SPS i G17 plus ne formiraju gradsku vlast ukoliko do tada ne bude potpisan koalicioni sporazum. Kako nezvanično saznajemo, DS i G17 plus juče su „ozbiljno razmatrali i rezervnu varijantu“ vladajuće koalicije sa LDP i Novom Srbijom, koja je u predizbornoj koaliciji sa DSS, ali ne isključuje mogućnost da samostalno uđe u gradsku vlast. Pouzdani izvori Danasa kažu da u DS i G17 plus „ne isključuju mogućnost“ formiranja skupštinske većine ni s odbornicima LDP i dva odbornika PUPS. U obe „rezervne varijante“ demokrate i G17 plus imale bi tesnu većinu od 31 odbornika.

Dosadašnji dogovor

Prema dosadašnjem koalicionom dogovoru DS, G17 plus i SPS, demokrate bi trebalo da dobiju mesto gradonačelnika Niša, a na tu funkciju bi, prema jednoglasnoj odluci Gradskog odbora DS, trebsalo da dođe Miloš Simonović. Socijalisti bi imali mesto predsednika SG, a to bi po odluci stranke bio Mile Ilić. Demokrate bi, takođe, dobile i zamenika gradonačelnika, kao i šest od 11 mesta u Gradskom veću. G17 plus bi imao zamenika predsednika i sekretara Skupštine grada.

– Daćemo šansu pregovorima sa socijalistima današnjeg nastavka konstituisanja skupštinskih organa, sa SPS ili bez njega, jer u Skupštini grada postoji i drugačija matematička većina. Verujemo da je dogovor DS i G17 plus sa socijalistima još uvek moguć, pošto je pragmatično da ga postignu stranke koje su ga već započele, a one su u vlasti i na republičkom nivou, što bi doprinelo razvoju Niša koji je u velikim problemima. Za sada smo sa socijalistima postigli politički dogovor o svim suštinskim pitanjima, ali su pregovori zapeli jer oni traže da se u koalicionom sporazumu precizira i nadležnost nad javnim preduzećima, što je kasnija, druga faza pregovora – rekao je juče za naš list odbornik SG Boško Ristić, inače funkcioner DS i predsednik Odbora za pravosuđe u Skupštini Srabije.
Prema pouzdanim informacijama, socijalisti su prošlog vikenda zahtevali direktorska mesta u najvećim gradskim javnim preduzećima – JKP Medijani i Direkciji za izgradnju grada, koja je u prethodnim razgovorima već „dobio“ G17 plus. Naši izvori tvrde da G17 plus neće odustati od ovih direktorskih mesta, tim pre što je već „prepustio“ prvobitno dogovoreno mesto zamenika gradonačelnika Niša.
– Ne isključujemo mogućnost da ne dođe do dogovora sa DS i G17 plus i u tom slučaju ćemo biti konstruktivna opozicija. Ne možemo da pristanemo na marginalizovanu poziciju SPS u gradskoj vlasti, pošto tada ne bismo mogli da ostvarimo svoje programske ciljeve. Ne pristajemo ni na ucene, pritiske i nesuvisle komentare koji stižu od pojedinih stranaka s kojima pregovaramo i kojima je najbitnije da dobiju direktorska mesta u nekim preduzećima, kao da su to njihovi feudi. Uostalom, koalicioni sporazum koji nam je ponuđen samo je neformalni predlog, kojim nisu precizirana mnoga bitna pitanja. Moguće je da ćemo ih precizirati, ali je teško izvodljivo da to bude do jutra, pošto je potrebno da koalicioni sporazum potvrde izvršni odbori i Gradskog i Glavnog odbora stranke – rekao je juče portparol niških socijalista Srđan Savić.
Kandidat SRS za gradonačelnika Niša Dragan Vukadinović juče nije odbacio mogućnost novih pregovora o formiranju skupštinske većine sa socijalistima i „narodnjačkom“ koalicijom ukoliko propadnu dosadašnji razgovori socijalista s drugim partnerima. Radikali su odmah posle izbora već pregovarali sa SPS i DSS-NS i pristali na zahtev socijalista da njihov dugogodišnji „kadar“ Mile Ilić bude gradonačelnik, ali su razgovori prekinuti kada se SPS „okrenula“ drugim potencijalnim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari