Izostao referendum u DS 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Registrovani članovi Demokratske stranke nisu se na stranačkim izborima 24. septembra izjašnjavali o četiri pitanja koje je najavio prethodni predsednik demokrata Bojan Pajtić.

Pajtić o razlozima zbog kojih je izostao svojevrsni referendum u DS nije hteo za naš list da govori, a u „njegovom taboru“ smatraju da je bio ucenjen. S druge strane, u Organizacionom odboru izbora nam je rečeno da takvo izjašnjavanje nije bilo tehnički izvodljivo zbog nedostatka novca.

Pajtić je naime još u junu pismom obavestio članstvo da će 24. septembra, na dan izbora organa stranke, članstvu biti postavljena četiri pitanja i to: da li podržavaju članstvo u NATO-u, da li odobravaju pregovore o reintegraciji opozicionih stranaka evropske orijentacije izniklih iz DS-a, da li su za formalizovanje statusa istopolnih brakova i da li prihvataju da sindikati učestvuju u radu stranke kroz organe DS-a. Pajtić je ovakvu odluku obrazložio time da kao predsednik stranke može da inicira i postavljanje ovakvih pitanja na dan izbora. On se naravno potvrdno izjašnjavao na svako od njih. Prema planu, uz listić koji su birači DS dobili sa imenima kandidata za predsednika stranke, trebalo je da dobiju i listić sa ova četiri pitanja.

Pristalice Pajtića nezvanično kažu da ne znaju tačne razloge zbog kojih se izjašnjavanje nije dogodilo i pretpostavljaju da je on bio na neki način ucenjen. Jednostavno je, kažu naši sagovornici, Pajtić u jednom trenutku prestao da govori o tim pitanjima. Međutim, ne preciziraju kako i čime je ucenjen. Prema našim nezvaničnim saznanjima, od izjašnjavanja o temama koje je Pajtić preporučio se odustalo jer je procenjeno da većina glasača uopšte ne bi ni odgovarala na njih, te bi bilo besmisleno uopšte ih postavljati u situaciji kada nema puno novčanih sredstava za štampanje dodatnih listića.
Novoizabrani predsednik DS Dragan Šutanovac je ranije govorio da ove teme nisu prioritet za DS, ali je naveo da je za civilnu registraciju istopolnih zajednica. U utorak uveče je govoreći za televiziju N1 o članstvu Srbije u NATO rekao da to nije pitanje dnevne politike, jer niko u Alijansi ne razmišlja da pozove Srbiju u članstvo.

„U stranci smo vodili raspravu pre šest meseci na kojoj je Pajtić rekao da ne treba da uđemo u NATO, a onda je rekao da treba da uđemo. Mislim da Srbija nije ostvarila pun kapacitet u okviru Partnerstva za mir. Ne znači da Srbija ne može kvalitetno da sarađuje, kao recimo Austrija. Ne mislim da treba da razvijamo veliku saradnju s Rusijom na tom polju, okruženi smo zemljama članicama NATO“, kazao je Šutanovac.

Stefanović: Nema dovoljno novih ljudi

Lider Levice Srbije i bivši funkcioner DS Borko Stefanović kaže da opozicija nema dovoljno novih ljudi, jer su mahom „kompromitovani lideri“. On smatra da lideri opozicije moraju da budu „čisti i nekompromitovani“. „Meni je laknulo što sad nisam u DS“, rekao je Stefanović za TV N1. On smatra da sada imamo nove pozicije u opoziciji – da novu desnicu predstavljaju Dveri, novi centar DJB Saše Radulovića, a LS novu levicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari