Izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji: Narativ instutucija suprotan cilju države 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Koalicija prEUgovor saopštila je danas u Beogradu da je period od novembra 2020. do aprila 2021. godine obeležen ubrzanom aktivnošću novoformirane Vlade i Skupštine, kojima je „cilj bio da nadoknade izgubljenu godinu u procesu evropskih integracija Srbije“.

Na predstavljanju „Alarm-izveštaja“ koalicije prEUgovor o napretku Srbije u vladavini prava, urednica tog izveštaja Jelena Pejić Nikić kazala je da je „narativ državih institucija o vladavini prava suprotan od cilja države“, jer iako je jačanje nezavisnoti pravosuđa jedan od ciljeva države, s druge strane su prisutni napadi na sudstvo, „čak i iz Skupštine“ Srbije.

Ona je rekla da su u poslednjih šest meseci ubrzane i intenzivirane aktivnosti na evropskom putu u odnosu na isti period prošle godine, ocenivši da je „shvaćena poruka da neke stvari moraju da se ponovo pokrenu“, ali se još ne vide rezultati tih aktivnosti mada bi Srbija trebalo da već idućeg meseca, u junu, „položi ispit“ i otvori pregovore o novom skupu poglavlja („klasteru“) sa EU.

Međutim, monitoring koji je sprovela koalicija prEUgovor u proteklih šest meseci vodi zaključku da ti obnovljeni napori pre predstavljaju nastavak nekadašnjeg pristupa „štikliranja stavki“, koji do sada nije doneo ubedljive rezultate u praćenim oblastima, politički kriterijumi i poglavlja 23 i 24.

Na konferenciji koalicije prEUgovor, koju čine Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Transparentnost Srbija, Autonomni ženski centar i Akcija protiv trgovine ljudima, obratila se i članica Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović koja je rekla da je broj ubijenih žena, žrtava nasilja, u padu nekoliko godina unazad.

Kako je kazala, u 2020. godini jedna sedmina ubijenih žena prethodno je prijavila nasilje institucijama.

Macanović je istakla da podaci za 2020. godinu ne moraju biti potpuno relevantni jer je pitanje „koliko su tokom pandemije institucije bile dostupne žrtvama“.

Apelovala je da se izabere zamenik poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog toga što u periodu dok poverenica Brankica Janković nije reizabrana na tu poziciju, država nije imala to telo što je obeshrabrivalo prijavljivanje žrtvava i smanjilo broj prijava nasilja.

Predstavnica nevladine oganizacije posvećene iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima „Astra“ Jasmina Krunić kazala je da svi dostupni podaci ukazuju da je u Jagodini prisutna trgovina ljudima i dodala je da se žrtve obezhrabruju da se prijave zbog načina na koji se ta tema plasira u javnosti.

Kako je kazala, trgovina ljudima je „nevidljiva“, jer, prema podacima, na jednu identifikovanu žrtvu postoji „bar 10“ žrtava koje ostaju „nevidljive“.

Krunić je navela da čak i ukoliko žrtva pristane da budete eksploatisana, time se ne umanjuje krivičmna odgovornost trgovca ljudima.

Istakla je da žrtva ima pravo na podršku i pomoć i ukoliko ne želi da učetvuje u sudskom postupku, odnosno gonjenju trgovca ljudima.

Krunić je navela da više nema toliko „očiglednog nasilja“, već da se sve više koristi nasilje koje je psihološko.

Predstavljanje tog izveštaja je deo dva projekta koje sprovodi koalicija prEUgovor.

To su „PrEUgovor za vladavinu prava i EU integracije“, čije sprovođenje je omogućio Balkanski fond za demokratiju, program Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti“, koji finansira Evropska unija.

prEUgovor: Nema ubedljivih rezultata reformskih napora nove Vlade

Ubrzane aktivnosti novoformirane Vlade i Narodne skupštine tokom proteklih šest meseci nisu donele ubedljive rezultate u procesu reformi kada su u pitanju politički kriterijumi i poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora s EU, ocenjeno je u novom Alarm izveštaju koalicije prEUgovor.

Obnovljeni napori vlade, čiji je cilj bio da se „nadoknade izgubljene godine u procesu evropskih integracija“, pre predstavljaju nastavak nekadašnjeg pristupa „štikliranja stavki“, navodi koalicija.

„Iako i dalje postoji deklarativna posvećenost putu Srbije ka EU (povremeno isprekidana izlivom antievropskih poruka), koalicija još uvek nije uverena da, u stvari, postoji politička volja za sprovođenje suštinskih reformi“, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se podseća da Srbija nije uspela da otvori nijedno novo pregovaračko poglavlje od 2019. godine, uglavnom zbog slabih rezultata, zbog stagnacije, pa čak i zbog pogoršanja u ključnim oblastima, kao što su sloboda medija, nezavisnost sudstva, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Deo razloga, dodaje se, leži u očekivanoj primeni nove metodologije proširenja, koju su u međuvremenu odobrile obe strane.

U izveštaju se ukazuje i da su vlasti težile da marginalizuju i diskredituju sve negativne primedbe i kritike zbog nedostatka reformi u ključnim oblastima, a koje su „postale vidljivije“ u izveštajima institucija EU, kao i u izveštajima drugih međunarodnih tela i organizacija.

„Mada su pružene mogućnosti za formalni dijalog o određenim pitanjima, nema utiska da se drugačija mišljenja i argumenti zaista čuju ili uzimaju u obzir, što ukazuje na puko zadovoljavanje forme bez suštine“, navela je Koalicija.

Što se tiče političkih kriterijuma, u izveštaju se navodi da vladajuća koalicija u Skupštini nastavlja da, bez ikakvih prepreka, potvrđuje odluke izvršne vlasti, a da su napadi i diskreditovanje svih koji se kritički odnose prema radu Vlade postali svakodnevna praksa.

„Takođe, uobičajili su se i hvalospevi predsedniku Republike (i šefu vladajuće partije) Aleksandru Vučiću, bez obzira na to šta je tema rasprave“, navodi se u izveštaju i ocenjuje da ne postoji volja da se primeni Kodeks ponašanja narodnih poslanika usvojen krajem decembra.

Koalicija navodi da su preduzeti prvi koraci da se konačno nastavi postupak izmene Ustava, koji je predviđen Akcionim planom za Poglavlje 23, kako bi se obezbedile čvrste garancije nezavisnosti pravosuđa, ali ocenjuje da Nacrt ustavnih amandmana ne vodi ka ostvarenju tog cilja.

Ocenjuje se i da nisu zabeležena nikakva poboljšanja kada je reč o zakonodavnom okviru za borbu protiv korupcije i već se ozbiljno kasni sa sprovođenjem Revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, usvojenog u julu 2020.

„Napretka nije bilo, a došlo je čak i do dodatnog pogoršanja u sprovođenju postojećih zakona o borbi protiv korupcije, posebno kada je reč o javnim nabavkama i upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu“, ocenjuje Koalicija, dodajući da Vlada i dalje zanemaruje Savet za borbu protiv korupcije.

Kada je u pitanju oblast slobode izražavanja i medija, Koalicija ocenjuje da nije bilo napretka, da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zadržalo ignorantski odnos prema zadacima koji su mu povereni i da „nestabilan, netransparentan i proizvoljan postupak sufinansiranja medijskih projekata predstavlja pretnju finansijskoj održivosti medija, naročito onih lokalnih“.

Koalicija prEUgovor ocenjuje da su nedostatak transparentnosti organizacione reforme Ministarstva unutrašnjih poslova i nemogućnost da se operativna autonomija policije zaštiti od uticaja politike i organizovanog kriminala dve glavne prepreke u reformi policije u Srbiji.

„Uprkos hapšenjima i činjenici da su podignute optužnice protiv članova jedne organizovane kriminalne grupe visokog profila (slučaj Belivuk), kao i uprkos tome što je nastavljeno suđenje i što su optužnice potvrđene i u drugim istaknutim predmetima (Jovanjica i Jovanjica 2), veze između političara i ovih organizovanih kriminalnih grupa i dalje su neistražene iako postoji obilje dokaza“, navodi se u izveštaju.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari