Posrednička trojka Kontakt grupe posetiće danas Beograd i Prištinu kako bi dve strane upoznala sa osnovnim delovima izveštaja koji treba da bude podnet 10. decembra generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Predstavnici EU, SAD i Rusije Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko dolaze u Beograd i Prištinu nakon neuspeha dve strane da postignu sporazum o budućem statusu Kosova.

Posrednička trojka Kontakt grupe posetiće danas Beograd i Prištinu kako bi dve strane upoznala sa osnovnim delovima izveštaja koji treba da bude podnet 10. decembra generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Predstavnici EU, SAD i Rusije Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko dolaze u Beograd i Prištinu nakon neuspeha dve strane da postignu sporazum o budućem statusu Kosova. „Trojka“ će najpre u Beogradu, razgovarati sa srpskim zvaničnicima, a potom će otputovati u Prištinu. Na tim sastancima dve strane treba da budu upoznate sa osnovnim delovima izveštaja, nakon čega će 9. decembra u Beču dokument biti predstavljen svim članicama Kontakt grupe za Kosovo (SAD, Rusija, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija). Kontakt grupa će zatim 10. decembra podneti izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu o rezultatima dosadašnjih pregovora, a 19. decembra u Savetu bezbednosti UN bi trebalo da bude održana rasprava o Kosovu.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je u Skoplju tokom vikenda da će kosovske vlasti uskoro proglasiti nezavisnost, ali nije mogao da precizira tačan datum donošenja takve odluke. Sejdiu, koji boravi u poseti Skoplju, posle razgovora sa makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim kazao je da će nezavisnost Kosova biti proglašena u koordinaciji sa Briselom i Vašingtonom, ali i prijateljskim zemljama. On je najavio da će Skupština Kosova odlučiti o datumu proglašenja nezavisnosti.
Kosovski politički analitičari i pravni stručnjaci ocenili su da postoji dovoljna zakonska osnova za proglašenje nezavisnosti i bez nove rezolucije UN, navodi u današnjem izdanju dnevnik „Koha ditore“. Prema rečima analitičara Azema Vlasija, proglašenje nezavisnosti je unutrašnji akt i kao takav neće imati nikakav uticaj na promenu Rezolucije 1244, koja predstavlja bazu za prisustvo na Kosovu međunarodnih mehanizama. „Dok Savet bezbednosti ne suspenduje u potpunosti ovu rezoluciju, mandat KFOR-a će ostati isti“, rekao je Vlasi za „Koha ditore“ i dodao da je Rezolucija 1244 dokumenat koji se tiče „prelazne faze“. Stručnjak za ustavna pitanja Iljir Dugoli ocenio je da će Rezolucija 1244 ostati na snazi ako Savet bezbednosti ne otvori put Kosovu za proglašenje nezavisnosti. „Proglašenje nezavisnosti u većini zemalja tokom poslednjih decenija vršilo se bez prethodnog ’zelenog svetla’ od strane Saveta bezbednosti“ rekao je Dugoli i naveo kao primer zemlje bivše Jugoslavije i one Sovjetskog Saveza.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić ocenio je da na Kosovu ima dovoljno mesta da se zadovolje i državni i nacionalni interesi Srbije i interes kosovskih Albanaca. „Za takvo rešenje neophodno je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija snažno podrži Rezoluciju 1244 i njene suštinske odredbe, kojima se garantuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i suštinska autonomija za Pokrajinu“, rekao je Jočić. Jočić je naglasio da će Srbija „apsolutno podržati“ odluke koje bude doneo SB UN, ali da mora biti isto tako jasno da ne priznaje nijednu odluku koja bi bila doneta uz zaobilaženje SB, kao što su najave o uspostavljanju misije Evropske unije koja bi zamenila UNMIK. Prema njegovim rečima ključ za rešenje krize je u rukama Sjedinjenih Američkih Država. „Sada se suočavamo sa najvažnijim pitanjem – da li će se SAD zbog svojih interesa uspostavljanja marionetske tvorevine nad kojom bi NATO preko Aneksa 11 imao konačnu vlast, odlučiti na najgrublje gaženje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i Povelje UN“, ocenio je Jočić.
Dnevnik „Koha ditore“ prenosi ocene diplomata prema kojima se očekuje da „posle proglašenja nezavisnosti vlada Kosova pozove NATO da ostane na Kosovu, što će učvrstiti mandat KFOR-a“. Što se tiče međunarodnog priznanja Kosova, ovaj list navodi da EU predviđa sličnu proceduru kao i u slučaju Crne Gore. „Uoči poslednjih poseta ’trojke’ Beogradu i Prištini i rasprave u Savetu bezbednosti UN koja je zakazana za 19. decembar, članice EU, NATO-a i neke druge zemlje pripremaju se za priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i za preduzimanje međunarodne odgovornosti na Kosovu posle rešenja statusa“, piše prištinski dnevnik. Zapadni diplomati izjavili su listu da su „poslednji zakonski argumenti takođe pomogli da unutar EU poraste broj zemalja koje su spremne za priznavanje nezavisnosti Kosova, onako kako je i predviđeno Ahtisarijevim planom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari