Izvinjenje i ratna odšteta nisu tema posete Vučića Zagrebu 1Foto:EPA-EFE/TUMAY BERKIN

Izvinjenje za “agresiju” na Hrvatsku i ratna odšteta nisu na dnevnom redu posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saznaje Hina u kabinetu predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Osetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata 90-ih godina dominiraće razgovorima Vučića i Grabar Kitarović koja će mu biti domaćin tokom dvodnevne posete Hrvatskoj.

Moguće izvinjenje predsednika Srbije je „lični čin koji se ne može od nikoga tražiti“, smatraju u kabinetu Grabar Kitarović.

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedeljak, u vreme napetih odnosa Beograda i Zagreba koje je nedavno dodatno zaoštrila izložba o ustaškom logoru Jasenovac u sedištu UN u NJujorku.

Prema usaglašenom dnevnom redu, dvoje državnika razgovaraće o otkrivanju sudbine 1.945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vreme rata, saradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i nerešenoj granici.

Osim s Grabar Kitarović, Vučić će se u ponedeljak u Zagrebu odvojeno sastati s premijerom Plenkovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Istog dana poslepodne održaće se hrvatsko-srpski privredni forum, a uveče će se dvoje predsednika susresti s mladim pripadnicima srpske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari