Izvori Danasa: Sporni ZSO i zid u Mitrovici 1Foto: Fonet/Fonet TV

Formiranje ZSO i rušenje zida na mostu u Kosovskoj Mitrovici bili su povod da se predstavnici delegacija Beograda i Prištine oštro sukobe, posvađaju i završe sastanak u Briselu u jako lošoj atmosferi – saznaje Danas iz diplomatskih izvora.

ZSO je tema kojoj su se protivili kosovski zvaničnici i nikako nisu uspeli da nađu zajednički jezik sa srpskim predstavnicima, dok je rušenje zida tema o kojoj srpska strana nije htela ni da razgovara, tvrde naši sagovornici.

S druge strane, tvrde naši diplomatski izvori, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini nije imala konkretnu i tačno preciziranu agendu za sastanak predsednika i premijera Srbije i Kosova u Briselu, jer su ove dve teme uveliko predmet sporenja dve strane, pa je ishod susreta na najvišem nivou bila rasprava i produbljivanje raskola između predstavnika Beograda i Prištine. Kako nam je rečeno, Mogerini je verovatno računala na prisebnost učesnika i simboličan čin susreta koji bi trebalo da pošalje signal na terenu da se situacija stabilizuje, pa nije uvidela da susret bez konkretnih tema može samo da proizvede svađu i još dublje razilaženje po mnogim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari