Jahjaga: Beograd sprečio moj dolazak 1Atifete Jahjaga Foto: EPA / STR

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da joj nije dozvoljeno da poseti Beograd, optužila je srpske vlasti da nisu poštovale briselski sporazum, na osnovu koga je njena poseta pripremana i dodala da srpska država nastavlja politiku iz devedesetih.

Danas bi trebalo da budem u Beogradu, na promociji knjige „Želim da me čuju“ u okviru festivala „Miredita, dobar dan!“ na koji sam pozvana da govorim o žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, napisala je Jahjaga na Fejsbuku, prenosi Koha.net.

Prema njenim rečima, pripreme za njenu posetu Beogradu i učešće na festivalu „Miredita, dobar dan!“ odvijale su se u skladu sa briselskim sporazumom o poseti visokih zvaničnika, ali Beograd taj sporazum nije poštovao.

Ocenila je i da je njen ulazak u Srbiju sprečen pod apsurdnim izgovorom.

„Moja kancelarija i organizatori festivala su u stalnoj komunikaciji kako bi se osiguralo moje učešće na ovom festivalu“, navela je ona, uz uverenje da je priznavanje istine o ratnim zločinima na Kosovu jedini način da društva iz obe zemlje krenu napred.

Nemam iluzija da će srpski zvaničnici promeniti svoj stav prema Kosovu, jer oni su i dalje u politici devedestih godina čiji su protagonisti bili, istakla je Jahjaga.

Ona je izrazila poštovanje prema organizatorima festivala, grupi mladih ljudi i aktivista koji neće dozvoliti da njihova budućnost i ceo region budu taoci onih lidera koji žele da sakriju istinu. Istina ne poznaje granice, napisala je Jahjaga.

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga obratiće se danas video linkom javnosti na promociji knjige „Želim da me čuju“, sa memoarima žena koje su preživele mučenje tokom poslednjeg rata na Kosovu, potvrđeno je Danasu u Inicijativi mladih za ljudska prava.

Zabrana ulaska u Srbiju predsednici Jahjagi posledica je političkih odluka donetih na najvišem nivou. Festival „Mirëdita, dobar dan“ nema mogućnosti, niti ambiciju da utiče na tu odluku, navodi se u saopštenju.

Cilj festivala je stvaranje platforme za izgradnju boljih odnosa između građana i građanki srpskog i kosovskog društva.

Naša poruka nije izgubila na snazi usled birokratsko-političke bitke koja se vodi između dva rukovodstva, naprotiv, dodatno je potvrđena važnost i aktuelnost potrebe za intenzivnijom i sadržajnijom saradnjom, ističe Inicijativa.

Političke igre, nacionalističke pretnje i senzacionalizam u vezi sa dolaskom bivše predsednice Kosova Jahjage, za festival su potpuno irelevante.

Naš fokus ostaje na temi festivala – upoznavanju, izgradnji veza između dva društva i promociji dijaloga kao neophodnog uslova za saradnju i održivi mir, dodaje se u saopštenju.

U skladu sa tim, smatramo da je tema o kojoj će se danas govoriti na promociji knjige od nemerljivog značaja, navodi Inicijativa.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari