Jahjaga još nije stigla u Beograd 1Foto: EPA / STR

Iako je bilo planirano da danas dođe u Beograd, bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije stigla u srpsku prestonicu, jer joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju, potvrdili su Danasu organizatori festivala „Mirdita, dobar dan“, na kome je trebalo da učestvuje.

Kako nam je rečeno u Inicijativi mladih za ljudska prava, organizatori festivala i dalje pokušavaju da obezbede Jahjagin dolazak u Beograd.

Grupa mladih, od kojih su neki bili maskirani s fantomkama, protestovala je večeras  ispred Doma omladine u Beogradu u kome se održava ovaj Festival.

„Bili su veoma glasni i vređali su nas organizatore, ali i one koji su došli na festival a neki od njih su bili maskirani“, rekla je agenciji Beta Jovana Prusin iz Inicijate mladih za ljudska prava.

Ona je rekla i da je to što se desilo pokazuje da niko zapravo ne želi da gaji kulturu dijaloga, zbog čega je festival i organizovan.

„To što se desilo je skandalozno i to najviše govori u kakvom društvu živimo… Vređali su nas, umesto da dođu na festival i u kulturnom dijalogu kažu šta imaju“, rekla je Prusinova.

Ona je rekla da je bilo stotinak demonstranata, a, oni koji su bili maskirani, istakla je, uprkos tome su pokazali svoje pravo lice.

Inače, Jahjaga je trebalo sutra u Centru za kulturnu dekomintaciju da govori na promociji knjige „Želim da me čuju – Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu“.

Ranije je saopšteno da je bivša predsednica Kosova pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svesti društva o ženama žrtvama silovanja, zlostavljanja i mučenja tokom rata.

Festival, četvrti po redu, zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Gradjanske inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari