Jakšić: Glasali umesto mene 1Marko Jakšić

Sigurno da hoću da podnesem krivičnu prijavu protiv članova biračkog odbora zato što su omogućili izbornu prevaru.

Jer ako se pojedinci ne pobune protiv te evidentne krađe koja se dešava ne samo u Mitrovici, već u svim manjim mestima u Srbiji, onda će ovaj režim da vlada još narednih hiljadu godina – poručuje Marko Jakšić, bivši odbornik i nekadašnji član GI SDP Olivera Ivanovića, koji je od Republičke izborne komisije dobio potvrdu da je glasao na junskim izborima 2020. godine, iako tvrdi da to nije učinio.

Jakšić navodi da se čim je RIK dala mogućnost da svi birači mogu da izvrše uvid u birački spisak obratio toj komisiji. Priseća se da im se prvi put obratio u septembru prošle godine, ali da nije bilo nikakvih povratnih informacija, pa je više puta ponovio zahtev.

Jakšić: Glasali umesto mene 2

– Četiri ili pet puta sam ponovio taj zahtev. Nisam ni očekivao odgovor, međutim, on je stigao na mejl. Video sam ono što me je i iznenadilo i nije iznenadilo. Nije me iznenadilo zato što je opšte poznata stvar da oni ovde u Mitrovici zloupotrebljavaju slobodu izbora i bukvalno ubacuju listiće za sve one ljude koji ne glasaju, bilo da su u pitanju srpski ili kosovski izbori. To su ti ljudi iz vladajućih struktura SNS-a i Srpske liste uglavnom, jedni te isti – ukazuje Jakšić.

On kaže da je bio iznenađen zato što su bili toliko drski i, kako dodaje, na kraju krajeva glupi, da glasaju i u njegovo ime, jer znaju da u Mitrovici nemaju otvoreno javne protivnike osim par njih koji se suprotstavljaju njihovoj politici i onome što oni rade na Kosovu.

– To je u suštini i autogol. Tog dana, 21. juna, bio sam van Mitrovice i objavljivao sam na društvenim mrežama da sam na jezeru. Očigledno da su se osokolili toliko da neko, ne samo da potpiše umesto mene birački spisak, nego da i ubaci glasački listić verovatno za SNS. Tu postoji krivično delo falsifikovanje potpisa, nije samo zloupotreba biračkog prava – ističe Jakšić.

On najavljuje da će prvo da zatraži od RIK-a da mu dozvoli da izvrši uvid i da kopira stranu gde stoji potpis, te da će onda sigurno podneti krivičnu prijavu protiv članova tog biračkog odbora. Jakšić objašnjava da su birački odbori na Kosovu malo drugačije formirani nego u centralnoj Srbiji, te da ih čine samo tri člana, koji se imenuju prema broju poslanika u trenutnom sazivu skupštine.

Shodno tome, Jakšić kaže da su većinu biračkih odbora na Kosovu imali članovi SNS-a, te da su i u odboru na mestu na kome je navodno glasao bili njihovi članovi.

– Ukoliko oni nisu to uradili, oni su omogućili nekom da se identifikuje kao Marko Jakšić, a taj nije mogao da se identifikuje kao Marko Jakšić bez moje lične karte, ona je bila sa mnom – naglašava Jakšić.

RIK: Postoji svojeručni potpis

U odgovoru RIK-a na njegov zahtev za informaciju o evidentiranju glasanja na izborima, piše da „u Izvodu iz Jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto broj 4 u opštini Kosovska Mitrovica, korišćenom za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine 21. juna 2020. godine, pod rednim brojem 230, pod kojim ste upisani u navedeni izvod, postoji svojeručni potpis birača, iz čega proističe da ste evidentirani da ste glasali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari